Eskilstuna.nu Den officiella besöksguiden

Gainesville + War Child

Gainesville är en festival med ett samvete. Varje år Gainesville anordnas samarbetar festivalen med en organisation som arbetar aktivt för att förbättra världen vi lever i. 2017 års samarbetspartner är War Child.

”Inget barn har någonsin startat ett krig, men eftersom vuxna män fortsätter göra det och barnen drabbas hårdast av det, är vi väldigt glada att få möjligheten att jobba med Warchild under detta års Gainesville festival. Warchild fokuserar på rätt saker; att barn trots erfarenheter av krig ska få möjlighet till utbildning, trygghet och en chans att läka krigets vidrigheter. Det skriver vi under på alla dagar i veckan”, säger Janne Kleman, talesperson för Gainesville.

War Child specialiserar sig på att ge stöd till barn i krigsområden. Under 2016 deltog över 380 000 barn i War Childs program i 14 länder. Dagligen arbetar hundratals av War Childs personal ute i fält för barnens bästa, och merparten av de anställda kommer från de områden där War Child är verksamma. War Child hjälper barnen att bearbeta sina traumatiska upplevelser och bygga upp deras självförtroende genom att erbjuda psykosocialt stöd, undervisning och skydd genom bl. a så kallade Safe Spaces, dit barnen kommer för att leka och umgås. Sedan 2015 finns War Child i Sverige.

War Child har på kort tid etablerat sig som en seriös hjälporganisation i Sverige. Organisationen har 90-konto och har sedan starten haft samarbeten med bland annat IKEA Foundation och Drottning Silvias stiftelse CATCH. Den 22 mars i år anordnade War Child en stor insamlingskonsert för Syriens barn där bland annat Darin, Molly Sandén, Bo Kaspers, Mikael Wiehe och Lilla Namo uppträdde. Man samlade under konserten in tillräckligt med pengar för att kunna uppföra ett helt nytt Safe Space.  

”Vi är fantastiskt glada över samarbetet med Gainesville, säger Emilia Molin, Sverigechef för War Child. ”War Child är starkt sammankopplat med musik och kreativitet, precis som Gainesville. Och vi ser fram emot att engagera festivalbesökarna så att de också vill vara med och förändra framtiden för barn som växer upp i krig.”