Eskilstuna.nu Den officiella besöksguiden

 • Amason

  Foto: Tobias Centerwall

 • Bob hund

  Foto: Anna Branhede

 • Firefox AK

 • Aldous Harding

 • Billy Bragg 26 augusti, Strömsholmen

 • Tomas Andersson Wij

 • Lindäng

Om artisterna

FotoPå den här sidan presenterar vi artister som är aktuella för Gainesville 2017, allt eftersom de tillkännagivs. Klicka här för spelschema!

Bob Hund

Bob Hund har sedan starten 1991 visat sig vara landets mest unika, angelägna och kreativa band. De senaste åren har bandet bland annat auktionerat ut sina instrument, arrangerat sin egen Bob Hund-festival, skrivit och framfört musik till stumfilm och tagit över Malmö Opera för ett allkonstverk som sändes av SVT våren 2015. De har samtidigt hunnit släppa tre studioalbum, två EP, en rad singlar, ett livealbum och filmen ”Det dubbelexponerade gömstället” som både skildrade historien om detta säregna band och dess kreativa process. I september 2016 släpptes Bob Hunds senaste album ”Dödliga klassiker”.

Billy Bragg (UK)

Den första artistbokningen till Gainesville 2017 är ingen mindre än britten Billy Bragg. Billy Bragg slog igenom på 80-talet med sin upproriska blandning av folkmusik, punk och protestsånger. Med album som Life’s a Riot with Spy vs Spy och Between the Wars EP och låtar som ”A New England” lämnades ingen oberörd. Tretton studioalbum, åtta samlingsalbum och oräkneliga världsturnéer senare är Billy Bragg fortfarande lika aktuell och varken kampen eller protestsångerna har lämnat honom – något som behövs mer än någonsin idag.

Tomas Andersson Wij (SE)

Tomas Andersson Wij har ett unikt sätt att trollbinda en publik i timtal med bara sånger, gitarrspel och historieberättande. Efter 16 år som verksam musiker har Tomas blivit en av Sveriges största och mest uppskattade artister. Efter ett intensivt och framgångsrikt 2016, med bland annat SVT-programmet Tomas Andersson Wij spelar med har TAW under våren mönstrat på moderskeppet igen: Turnerandet. Han startande året med en bejublad och i många städer slutsåld turné och är i höst aktuell som medverkande i Så mycket bättre på TV4.

Amason (SE)

Amason gick snabbt från att vara ett spontant sidoprojekt till att bli ett av Sveriges viktigaste band och en oförglömlig liveakt. Bandet, vars musik har beskrivits som en blandning mellan Fleetwood Mac, The Band och Kate Bush, startades av en grupp vänner som alla ingår i andra svenska indieband: Amanda Bergman, bröderna Pontus Winnberg (Miike Snow) och Petter Winnberg (Little Majorette), Nils Törnqvist (Little Majorette) och Gustav Ejstes (Dungen).

Amasons debutalbum Sky City blev hyllat både av publik såväl som kritiker som ett av 2016 års bästa album. De blev belönade med en Grammis för Årets Album 2016, och blev även nominerade som Årets Artist, Årets Pop, Årets Textförfattare och Årets Kompositör. 

Lindäng (SE)

Eskilstunabandet Lindäng har spelat tillsammans sedan 2007. Från början var de ett kompisgäng som träffades för att umgås och utöva sitt stora intresse tillsammans, och successivt har Lindäng blivit en mer och mer seriös satsning. 2015 släppte de första EP:n “EP1” och 2016 kom uppföljaren “EP2”. Fler av bandmedlemmarna har ett förflutet i stora Eskilstunaband som Yvonne och Coaster. Trots att bandet har spelat ihop i tio år blir spelningen på Gainesville deras andra publika framträdande. Missa inte det inte!

Aldous Harding (NZL)

Efter den lovande, självbetitlade debuten kom 2015 skapade ett buzz i branschen. Uppföljaren ”Party” golvade sedan oss alla och lovordades av kritiker världen över. ”Party”, som är den första skivan singer/songwritern Aldous Harding släpper via det legendariska skivbolaget 4AD, producerades av John Parish (PJ Harvey, Sparklehorse med flera). Tillsammans har de hittat den perfekta balansen mellan det avskalat enkla och det dramatiskt omskakande. Förbered dig för ren magi i Aldous Hardings regi när hon gästar Gainesville i sommar.

Firefox AK

Efter en lång tids tystnad är äntligen Firefox AK tillbaka. Under senhösten kom EPn ”A New Shape” och i april släppte hon singeln ”Wild Fire”. Innan dess hade det gått tio år sedan Firefox AK släppte det hyllade debutalbumet “Madame Madame”, en skiva som på flera sätt blev banbrytande för den svenska elektronika-scenen. Då bestod hennes ”band” av en ipod som följde med henne på otaliga turnéer både i Sverige och utomlands. Efter det tog karriären fart på allvar vilket bland annat resulterade i en Grammisnominering för albumet If I Were a Melody. Uppföljaren, Color the Trees, gavs ut på ett storbolag i Tyskland och singelspåret Boom Boom Boom blev en rejäl radiohit i landet. Den 26 augusti står hon på scenen hos oss på Strömsholmen i Eskilstuna.