Eskilstuna.nu Den officiella besöksguiden

Vandring & leder

Gyllenhielmska leden sträcker sig från Årbystugan till Sundbyholms gästhamn. Hela leden är 24 km lång, men det går också bra att gå en del av sträckan. Leden går genom skog, över bergknallar och längs fält. På sommaren kan du stanna till och ta ett bad i Sundbyholm, Slätviken eller vid Ostra knall. Naturen längs leden är också mycket fin på våren och hösten.

Från 2013 finns en förlängning på Gyllenhielmska leden från Sundbyholm till Björsund där den knyts samman med Pilgrimsleden som tar vid på andra sidan sundet, i Strängnäs. Det var i slutet av 1000-talet som den engelske missionären, som senare gav namn åt Eskilstuna, blev stenad till döds i Strängnäs och enligt legenden blev buren till dåvarande Tuna. Nu kan du vandra i S:t Eskils fotspår.

Sörmlandsleden är en 100 mil lång led som sträcker sig genom hela Sörmland. Etapperna är av varierande karaktär, från en lättsam promenad till mer krävande vandring. Längs leden finns anlagda rastplatser och skärmskydd att sova i. Vilstarundan, en del av Sörmlandsleden, är en rundslinga på cirka 8 km i ett vackert naturreservat med rik flora. Etappen börjar längs Eskilstunaån, på Skjulstaberget möts du av en strålande utsikt och här finns rester av en av de två fornborgar som ligger längs slingan.

 Eskilstuna Tourist Information finns en översiktskarta över hela Sörmlandsleden, där de olika etapperna finns utmärkta.

För den som vill gå ut en liten tur i skogen, finns även en spårkarta över Nybyskogen i Torshälla här nedan och vi på Tourist Information hjälper gärna till med fler förslag.