Eskilstuna.nu Den officiella besöksguiden

 • Gästhamnen Torshälla

 • Gästhamnen Sundbyholm

 • Gästhamnen Mälarbaden

Båt & gästhamnar

Eskilstuna och Torshälla ligger mellan de två stora sjöarna Mälaren och Hjälmaren. Genom samhällena flyter den breda å som förbinder de två sjöarna. Med båten har du tillgång till vackra öar och skär utanför vår stad. Gästhamnar finns i Sundbyholm och Torshälla. Härifrån utgår också turbåtar under sommartid.

Gästhamnar

 • Sundbyholms gästhamn 
med 90 platser. Blå flagg. Servicehus med WC, dusch, bastu, tvättstuga, skötrum och latrinvask. Hamnkontor med full service. Eget bageri. Kiosk/livs. Båtplatser med el och vatten. Slottsrestaurang. Uthyrning av bryggbåtar och bilar. Motorservice.
  Sundbyholm är ett vackert friluftsområde med stor sandstrand, mysiga promenadslingor och grillplatser. Hamnen ligger i Sundbyholms slottspark och på gångavstånd finns Sigurdsristningen och Sundbyholms travbana.
 • Torshälla gästhamn 
med 7+6 platser. Blå flagg. WC, dusch, eluttag, tvättstuga och septitank. 700 m till turistinformation, bankomat, post, apotek m.m. 
  Gästhamnen ligger i Torshälla-ån, intill den gamla delen av Torshälla där du kan strosa omkring i trånga gränder, besöka kyrkan med spår från 1100-talet och framåt och hembygdsmuseet Bergströmska gården. Om du följer å-kanten uppströms promenerar du snart förbi Tors bockar av Allan Ebeling och kommer en liten bit längre upp till Ebelingmuseet och Rolf Bergs keramiska verkstad.
 • Mälarbadens gästhamn med 12 platser. Obemannad. Ingen el.
  Gästbrygga i anslutning till barnvänligt fritidsområde med sandstrand och lekpark. I området finns också camping och golfbana med restaurang.

Turbåtar

 • Rederi Mälarstaden kör Havsörnen, västra Mälarens snabbaste och största passagerarfartyg. Båten har plats för 200 passagerare och kan göra 23 knop. Sommartid tar Havsörnen dig mellan Torshälla/Sundbyholm, Västerås, Mariefred och Strängnäs.
 • Arboga Rederi trafikerar Mälaren och Hjälmaren med båtarna m/s Gustaf Lagerbjelke och m/s Tor. M/s Tor utgår från Torshälla med trafik till Västerås, Hjälmare kanaltur till Notholmen (returbuss till Torshälla) och räkkryssturer.
  Under perioden mitten av maj till början av september kan man göra en populär kvällstur med räkor och trubadur på Mälaren. M/s Tor är även tillgänglig för charter, konferenser, företagsarrangemang och grupper för upp till 100 personer. Bokning och information genom Eskilstuna Tourist Center.
 • Ångslupen S/S Gerda trafikerar vattnen kring Eskilstuna under sommarsäsongen bla. Näshultasjön, Eskilstuna ån.
 • All trafik under 2016 med S:t Olof, är tyvärr inställda på grund av reparationsarbeten. S:t Olof är en kanalbåt som trafikerar Eskilstunaån mellan Eskilstuna innerstad och Torshälla. På sensommaren arrangeras även bäversafari.