Eskilstuna.nu Den officiella besöksguiden

  • Eldshow - 700 år av evolution24 februari, Torshälla

  • StorgatanTorshälla

  • Holmens gamla verkstad Torshälla

Torshälla

Torshälla är en gemytlig utflyktspärla en bit utanför Eskilstuna. Under 2017 firar Torshälla 700 år som stad – något som uppmärksammas på en mängd olika sätt under året.

Torshälla 700 år

Jubileumsåret i Torshälla invigs med dunder och brak under Torshällas officiella födelsedag 24 februari. Några månader senare, mitt i högsommaren 25-30 juli är det dags för jubileumskalas. Det blir ett optimalt semesterbesök med aktiviteter som passar hela familjen. Staden välkomnar alla, oavsett bakgrund och anknytning till Torshälla att delta i firandet!

Kultur, historia och blomsterprakt i Torshälla

Torshälla har ett rikt kulturarv, vilket framför allt märks då konstnären Allan Ebelings skulpturer smyckar staden. Blomsterarrangemang och utsmyckningar pryder rondeller och torg. Det finns flera grönområden och parker, bland annat stadsparken Holmberget. Här finns slingrande gångar, konstverk och en vacker utsikt över ån och gamla Torshälla med sina mysiga gränder, kullersten och trähus.

Här kan du besöka hembygdsmuseet Bergströmska gården, en borgargård från 1700-talet som klarade sig ifrån branden 1798, för att därefter vandra vidare till det gamla Rådhuset och Torshälla kyrka med unika kalkstensmålningar och medeltida träskulpturer.

I Torshälla finns också Ebelingmuseet – där den nationellt kända keramikern Allan Ebelings samling bevaras. Museet har också ett flertal tillfälliga utställningar inom samtids- och nutidskonst och inbjuder barn, unga och äldre att skapa i konstverkstaden.

Du kanske också är intresserad av:

Torshälla 700 år 24 februari

Artiklar

Fredag 24 februari 2017 fyller Torshälla 700 år. Födelsedagen firas bland annat med ett eldsprakande skådespel med inslag från Torshällas 700-åriga historia och en ceremoni på Rådhustorget. Den 24 februari är det exakt 700 år sedan som Torshälla stad fick stadsprivilegier av dåvarande kungen Birger Magnusson. Torshällas stadsprivilegier är därmed bland de äldsta bevarade i Sverig...