Eskilstuna.nu Den officiella besöksguiden

Överlevare från Orlando till Springpride

Artiklar

Springpride presenterar stolt årets hedersgäster: Klubbägaren Barbara Poma och överlevaren Neema Bahrami från Pulse Nightclub, Orlando, USA. 26-27 maj kommer de till Eskilstuna för att delta i ett panelsamtal och hålla årets tal på Springprides scen.

Pulse Nightclub i Orlando var känd som en trygg plats där HBTQ-personer från hela världen samlades. Här behövde ingen gömma sitt rätta jag. Söndag den 12 juni, 2016 förändrades allt när en ensam gärningsman tog klubbens besökare som gisslan under ett flera timmar långt, mardrömslikt, drama. 49 personer dödades och 53 skadades, innan polis kunde ta sig in i lokalen och skjuta gärningsmannen. Hela världen skakades av den värsta masskjutningen i modern amerikansk historia.

Neema överlevde hatattacken, nu lär han barn att visa kärlek

Neema Bahrami, tidigare event manager på Pulse Orlando, arrangerade den latinamerikanska temakvällen den där söndagen och är en av överlevarna.

– Mitt kall i livet är att skapa uppmärksamhet, jorden runt, kring fred och kärlek. Jag har startat en välgörenhetsorganisation som heter Hangaheart, som utbildar barn i att visa kärlek, oavsett vilken sexuell läggning, kön, religion eller ras man tillhör. Det är dags att vi utifrån Pulse-tragedin lär människor att älska och inte hata, säger Neema Bahrami.

Pulse Nightclub öppnades av Barbara Poma 2004, till minne av hennes bror som avlidit i HIV/AIDS. Barbara Poma blev genom klubben känd för sitt engagemang för mänskliga rättigheter. Efter tragedin på Pulse startade Barbara Poma stiftelsen onePULSE Foundation Inc. Den grundades utifrån en önskan om att skapa ett permanent minnesmärke över de 49 personer som mördades i massakern.

Barbara och Neema håller årets tal och deltar i ett panelsamtal

Varje år hålls “Årets Tal” på den stora scenen under Springprides avslutande Prideshow. Det är med stolthet vi vill meddela att Barbara Poma och Neema Bahrami från Pulse Nightclub, Orlando kommer att hålla årets tal 2017.

Dessutom kommer paret att delta i ett panelsamtal på temat ”Ett år efter Orlando – hur arbetar vi vidare för att motverka hot, våld och diskriminering mot hbtq-personer”. I paneldebatten medverkar också Sören Juvas, förbundsordförande i HBT-Socialdemokrater, Fredrik Saweståhl, Öppna Moderater, Frida Sandegård, RFSL, Jon Voss, tidningen QX och Annelie Klavins Nyström, moderat kommunalråd i Eskilstuna. Debatten leds av Eskilstuna-Kurirens kulturredaktör Catarina Nitz.

Om Springpride

Springpride i Eskilstuna är en av Sveriges äldsta HBTQ-festivaler. 2017  arrangeras Springpride för 11:e gången. Springpride är en manifestation för mångfald och mänskliga rättigheter och en stor kärleksfull fest.

Läs mer