Eskilstuna.nu Den officiella besöksguiden

Biografbaren

Artiklar

På Biografbaren kretsar allt kring film och musik. Originalaffischer som avbildar Marilyn Monroe, Groucho Marx och ytterligare en rad filmstjärnor från förr pryder väggarna. Det, liksom att kvällens DJ levererar David Bowies gamla godingar, piggar upp våra sinnen och minnen. Vi befinner oss på Biografbaren i Nyfors.

Här kan du äta öppningsdialogen från Pulp Fiction

Charlie Chaplin och Stan Laurel pryder matsedelns omslag. Av dess innehåll får vi veta att John Cleeses pappa egentligen hette Cheese i efternamn och att han valde att byta ut det för att han tyckte att Cheese lät löjligt. Vi får också veta att George Harrison skrev låten Savoy Truffle för att retas med sin choklad­beroende polare Eric Clapton. Savoy Truffle är också namnet på Biografbarens chokladtryffel.

Bland de totalt tio huvudrätterna, varav de flesta på ett eller annat sätt associerar till film, finns hjort­filé Deer Hunter, moules frites de Louis de Funès och 88­öresentrecote. Här finns också hamburgare Royale with Cheese. Ett namn som är taget ur John Travoltas och Samuel Jacksons öppningsdialog om hamburgare i Tarantinos Pulp Fiction från 1994.

En pånyttfödd stadsdel, en återupplivad biograf och kultur i mängder

Biografbaren som är belägen ett stenkast från Fristadstorget i Eskilstuna centrum har gett nytt liv åt stadsdelen Nyfors. Sedan premiären i juni 2014 har goda recensioner i sociala medier haglat över stället som bjuder på uppsluppet häng, eminent livemusik, stand­up och skön nostalgi från filmens fantastiska värld.

Konceptet bygger på ett nära samarbete med den återuppstådda grannen, biografen Royal från 1937. Efter att ha stått obrukad i över 30 års tid blåste ett antal eldsjälar liv i den förrförra våren. Sedan dess visas här kvalitets film och livestreamad opera från Metropolitan Theatre i New York och Victoria Theatre i London.

– Tack vare grannbiografen har vi en väldigt blandad publik, från 20 till 70+. Många väljer att göra en helkväll och kommer hit både före och efter före­ ställningarna, berättar Anna Lavrell som är en av Biografbarens fyra delägare.

Just i kväll är det Bowieafton med tillhörande quiz, vilken är alldeles för avancerad för undertecknad. Den nöjda vinnaren lyckas dock skrapa ihop 12 rätt av 15 möjliga.

– Det var en del riktigt knepiga frågor. Men det är bara roligt. Quiz ska ska inte vara för lätt, säger hon.

”Snyggaste baren i landet” enligt Magnus Carlson

Utöver lättsam underhållning av DJ:s och artister i baren och på teras­sen utnyttjas biosalongen flitigt för de konserter som drar stor publik. Hittills har den gästats av bland annat Lisa Nilsson, Deportees, Edda Magnason, Doug Seegers och Weeping Willows, vars frontfigur Magnus Carlson till­ delade stället titeln ”Snyggaste baren i landet” när han utbringade en skål efter ett av sina gästspel här.

En av eldsjälarna bakom det filmiska konceptet är musikprofilen och hammondorganisten Patrik Kolar (medlem i bl a Moneybrother). Det är han som är ansvarig för allt som har med musik och artistbokningar att göra.

– Vi är väldigt stolta över att ha presenterat så många bra artister hittills, och vi fortsätter förstås i samma anda, med den skillnaden att vi kom­ mer att satsa lite mer på humorkvällar framöver, säger han.

Den här artikeln publicerades första gången i Eskilstunas Besöksmagasin 2016.
Text: Lotta Silfverbrand

Du kanske också är intresserad av: