Eskilstuna.nu Den officiella besöksguiden

10 mysiga caféer i Eskilstuna

Sidor

Det finns få saker så bra som en kopp kaffe och en god bit fika i gott sällskap, och ännu bättre är det på ett mysigt café. Här kommer tips på 10 mysiga caféer i och omkring Eskilstuna, helt utan inbördes ordning.

Wäsby Café Gröna Villan

I en mysig grön villa från sent 1800-tal, vid foten av Holmberget intill Torshällaån ligger Wäsby Café Gröna Villan. Caféet serverar egentillverkad glass och hembakade bakelser, alldeles perfekt för eftermiddagskaffet eller en bit mat. Caféet bakar också matbröd bakat på surdeg, ljuvligt gott. Ett besök här rekommenderas starkt!

Magdakullan

Gör ni en tripp till Magdakullan utanför Näshulta så är det förstås givet att ta en kaffepaus i deras stallcafé. Här finner ni ekologiskt kaffe, goda bakverk, pannkakor, glass i stora lass och mycket mer – allt i naturskön och härligt lantlig atmosfär. Här serveras också vällagade och goda luncher. Lördagar arrangeras kovandringar på Magdakullan. Vintertid har man oregelbundna öppettider,  se hemsidan för exakta tider.

Konditori Amarant

Konditori Amarant finns det fyra av – dels i Torshälla, precis intill Ebelingmuseet, och dels i Eskilstuna, på Kungsgatan, i Tuna Park och i Cityhuset. Allt började 1957 i Torshälla när konditoriet grundades av familjen Styrlander, och bedrivs fortfarande av släkten. Konditori Amarant i Torshälla finns även med i White Guide.

Café Returama

Det har förstås heller inte undgått någon att Eskilstuna är ofantligt stolta över ReTuna, världens första återbruksgalleria. På Retuna kan en, i det miljövänliga shoppandet, ta en paus och fika på Café Returama. Caféet har givetvis ett genuint tänkande de med, och produkterna du köper på caféet är ekologiska, KRAV-märkta och Fairtrade-märkta. Det är bra priser på Café Returama, fikar ni här är ni vänliga både mot miljön och plånboken.

Printz Brödbutik

Printz Brödbutik på söder är ett litet, intimt café där doften av färskt nybakat bröd och kaffe når dig sekunden du kliver innanför dörren. Printz är ett surdegsbageri med ursprung i Stallarholmen, och varje morgon levereras det nybakade brödet till brödbutiken i Eskilstuna. Atmosfären är genuin – precis som fikat! På Printz huserar också Fika by Anna med sitt fantastiska rawfika och du kan köpa hennes bakverk i montern på Printz. ”Garanterat ekologiska och sjysta råvaror! Bra va?!” Som Anna själv säger.

Café Honeypaj

Café Honeypaj ligger på kullerstensbelagda och grändtäta Köpmangatan i Gamla Staden. Här är mysfaktorn hög, och Honeypaj är inget undantag. De erbjuder goda pajer och bakelser till fikat, kompletterat med lättare lunchrätter – men det absolut bästa med Honeypaj är deras afternoon tea-kvällar. Håll utkik på deras Facebooksida för datum och anmälan.

Café Tingsgården

Ett stenkast (eller en halv kopp takeaway-kaffe) från Honeypaj ligger anrika Tingsgården, där Café Tingsgården huserar. Detta café är välkänt bland Eskilstunabor, och med god anledning. Här kan ni avnjuta fräscha sallader och andra lättare, men vällagade, rätter till lunch – men kanske främst hembakat bröd och fantastiska bakelser.

Reetro Café

Reetro Café huserar i ett 1800-talshus i centrala Eskilstuna. På Reetro serveras ekologisk och kravmärkt mat med fokus på deras soppluncher. Deras soppbuffé består av två soppor varav en alltid är vegetarisk. Utöver det serveras hembakat bröd, kaka och förstås kaffe. På menyn finns även matigare sallader och goda smörgåsar.

Mary’s Café

Önskar man en längre utflykt är Mary’s Café strax norr om Eskilstuna ett fantastiskt resmål. Knäpp fast cykelhjälmen och hoppa upp på sadeln och gör en dag av det! Ibland är fikat som godast och mest välförtjänt efter en cykeltur, särskilt när slutmålet är den lantliga miljön och det goda och nybakade fikat som Mary’s erbjuder.

Bistro Wäsby

Wäsby Gård finner ni Bistro Wäsby, som i sin härliga gårdsmiljö serverar goda luncher, fika och kaffe – även italiensk glass erbjuds! På Bistro håller de även olika dryckesprovningar emellanåt.