Eskilstuna.nu Den officiella besöksguiden

  • Foto: Makkara Yksi

  • Makkara Yksi har en härlig uteservering utmed Eskilstunaån

Korv och öl på Makkara Yksi

Artiklar

På kvarterskrogen Makkara Yksi på Eskilsgatan på Söder kan du njuta av lokalbryggd öl och enklare maträtter med finska influenser.

– Finska produkter som piroger, senap och korv i kombination med microbryggd öl är en oslagbar kombination, säger ägaren Anton Pohjolainen. Anton äger och driver Makkara Yksi tillsammans med sin far Heikki sedan premiären i juni 2017.

Hur föddes idén om Makkara Yksi?
– Det enda som var bestämt från början var att vi ville återskapa den söderkänsla som tidigare funnits på gatan. Utan tanke kring varken form eller koncept tog vi (Anton och hans far, red. anm.) över den gamla lokalen på Eskilsgatan 1B. Det var när vi målade den då helt tomma lokalen, som jag och min far skojade om att det skulle heta Makkara Yksi, som på svenska blir korv-ett, precis som bilen. Dagen därpå hade jag redan norpat till mig alla domännamn och det var bestämt – en finsk korvbar!

Hur har Makkara Yksis första sommar varit?
– Den här sommaren (2017) har varit fantastisk, över all förväntan. Vi har både inspirerats, bråkat och skrattat. Den gästbas som vi har fått är fantastiska människor som vi är otroligt glada över att ha som återkommande gäster. Det är de här människorna som är framtiden för verksamheten. Vi tar med deras kritik och idéer framåt för att utveckla verksamheten.

– Det absolut bästa med att jobba i en bar är att man får ta del av så många olika historier, både sorgliga och roliga. En av våra gäster, en finsk snickare, kom till oss direkt från jobbet en dag. Innan han han köpte sig en öl lämnade han in sina tre knivar till oss i baren. Snacka om att förstärka den finska stereotypen! Knivarna ligger fortfarande kvar…

Har ni några bästsäljare på menyn?
– Ja, vi har några starka rätter som aldrig kommer försvinna från menyn, rätterna Nakki Nakki och Ukko Pekka. Det är finska piroger som vi fyller med nakkikorvar eller stekt finsk lenkkikorv med bacon, de har varit väldigt uppskattade. 

Hur ser ni på framtiden?
– Vi ser ljust på framtiden. En dröm och önskan är att utveckla det finska konceptet Makkara Yksi och göra det till en självklar plats för alla som vill uppleva något nytt och unikt. Nu under hösten kommer vi även att börja jobba med musikkvällar, evenemang och annat roligt. Det kommer att finnas möjlighet att abonnera lokalen vissa datum för privata tillställningar. För mer information om events och annat kan jag tipsa om att följa Makkara Yksi på Instagram, avslutar Anton.