Eskilstuna.nu Den officiella besöksguiden

  • Foto: Emelie Otterbeck

Badplatser och stränder

Vem älskar inte ett dopp i en svensk insjö en varm sommardag? Runtom i Eskilstuna finns många inbjudande badplatser att välja mellan. Du som vill bada i Eskilstuna har både Mälaren och Hjälmaren och ett flertal insjöar med fina stränder att välja mellan.

Några badplatser är stora, som Sundbyholm, Vilsta, Mälarbaden och Borsökna, andra är lite mindre och lugnare. Här tipsar vi om favoriter och ger information som kan vara bra att veta vid en utflykt.

BADPLATSER LÄNGS ESKILSTUNAÅN

Skjulsta
Badplatsen i Skjulsta, ca 5 km söder om Eskilstuna, ligger vid Eskilstunaån med sandstrand, brygga, omklädningslokal, toalett och bänkar. En ganska liten men populär badplats i ett naturskönt område, lugnt och trevligt. I närheten till badet ligger Skjulstabastun. En offentlig bastu som har öppet för alla några dagar i veckan.
Adress: Skjulsta, 632 29 Eskilstuna. Hitta hit med hjälp av Google Maps

Skogstorp
I Skogstorp, ca 8 km söder om Eskilstuna finns två trevliga badplatser, båda med sandstrand, brygga och bänkar. Badet i Engelska parken är lite mindre, utanför bryggan kan det vara strömt om slussarna är öppna. Hitta hit med hjälp av Google Maps: Engelska parkens badplats (Höjdenvägen 11, 633 69 Skogstorp) och Sommarhemmets badplats (Hyndevad, 635 13 Eskilstuna)

Vilsta – närmast Eskilstunas stadskärna
Eskilstunas mest centrala badplats ligger i Vilsta och har sandstrand, brygga, grillplats, toalett, bänkar och närhet till kiosk/restaurang. I närheten finns gräsytor för olika sorters aktiviteter, volleybollplan, frisbeegolf, minigolf och motionsspår. En perfekt plats att spendera en varm sommardag på. Det tar ca 15 minuter att ta sig hit med cykel från centrala Eskilstuna. Det går även bra att ta sig hit med stadsbussen.
Adress: Vilstavägen 9, 632 29 Eskilstuna. Hitta hit med hjälp av Google Maps

BADPLATSER VID MÄLAREN

Sundbyholm – familjens favorit
En av Eskilstunas mest besökta badplatser som dessutom har Mälarens längsta naturliga sandstrand. Här finns en stor badplats intill Sundbyholms slott, en härlig strand med fin sandbotten och brygga.Här finns det också omklädningsrum, anordnade grillplatser, toaletter, bänkar, och en handikappramp. På området finns det både kiosk och restaurang samt en mysig lekplats i anslutning till badet.
Aderss: Sundbyholm badplats, 635 08 Eskilstuna. Hitta hit med hjälp av Google Maps.

Mora badplats
Trevlig liten badplats i Mora, ca 3 km öster om Sundbyholm vid Mälaren med sandstrand, brygga och bänkar.
Adress: Mora badplats,  635 05 Eskilstuna. Hitta hit med hjälp av Google Maps.

Mälarbaden – nära en camping
Stort familjebad vid Mälarbadens camping, 5 km norr om Torshälla, med sandstrand, brygga, grillplats, toalett, bänkar, liten lekpark och närhet till kiosk och gatukök.
Adress: Mälarbadsvägen 76, 644 36 Torshälla. Hitta hit med hjälp av Google Maps.

Pottskär
Ett stenkast från väg 56, vid Kvicksund, på väg mot Västerås ligger en avskild liten badplats i skogen i Pottskär med sandstrand och brygga. Man kan välja på att sitta i sandstranden, gräset, på bryggan eller på de vackra klipporna.
Adress: Granhammarsvägen, 640 45 Kvicksund. Hitta hit med hjälp av Google Maps.

Sandviken
Mindre badplats i Jäder vid Mälaren med sandstrand, brygga, omklädningslokal, grillplats, toalett och bänkar.
Adress: Sandviksvägen, 635 05 Eskilstuna. Hitta hit med hjälp av Google Maps.

Slätviken
Inte långt från det lilla samhället Slätviken ligger en mindre badplats med sandstrand, fin och mycket långgrund sandstrandsbotten, gräsytor att sola på och bänkset.
Adress: Slätviken badplats, 635 09 Eskilstuna. Hitta hit med hjälp av Google Maps.

Ängsholmen
En intim och mysig badplats i Ängsholmen med sandstrand, brygga och bänkar. Kallas även Skabbenbadet.
Adress: Ängsholmsvägen 30-40, 644 36 Torshälla. Hitta hit med hjälp av Google Maps.

BADPLATSER VID HJÄLMAREN

Gillberganäs
Fin badplats vid Närsjöfjärden, sydväst om Eskilstuna, med sandstrand, brygga, omklädningslokal och bänkar.
Adress: Gillberganäs badplats, 635 13 Eskilstuna. Hitta hit med hjälp av Google Maps.

Viboö
En mindre badplats med sandstrand, brygga och bänkar vid norra sidan av Hjälmaren. Inte långt från Stora Sundby och Stora Sundby Slott.
Adress: Viboö badplats, 640 40, 640 40 Stora Sundby. Hitta hit med hjälp av Google Maps.

Herrfallet Fritid och Konferensanläggning
Herrfallet ligger i ett naturskyddsområde vid Hjälmaren några kilometer från Eskilstuna.Här finns en lång barnvänlig sandstrand för härliga dopp i Hjälmaren. På campingområdet finns även beachvolleyplan, båt och kanotuthyrning. Hitta hit med hjälp av Google Maps.

BADPLATSER VID EN MINDRE INSJÖ

Barva
En liten välskött badplats vid Örsundet i Barva, med sandstrand, stora gräsytor, brygga, omklädningslokal, grillplats och bänkar.
Adress: Barva badplats, 635 05 Eskilstuna. Hitta hit med hjälp av Google Maps.

Bårsten
Vid sjön Bårsten, inte långt från Ärla ligger en mindre badplats med sandstrand, brygga, omklädningslokal och bänkar.
Adress: Tummelsta 41, 635 20 Eskilstuna. Hitta hit med hjälp av Google Maps.

Borsökna
Borsöknasjön är en källsjö och är oftast lite svalare. Vattnet kan upplevas vara lite mörkrött, men inget att oroa sig över. Enligt många är Borsöknasjön en av Eskilstunas bästa badsjöar, här finns tre olika badplatser. Den större badplatsen har sandstrand, brygga och toalett. Den ”Lilla badplatsen” vid södra delen av Borsöknasjön har sandstrand och brygga. Den tredje badplatsen ligger vid Vipvägen, västra delen av Borsöknasjön, med sandstrand, brygga, grillplats och bänkar. Hitta till den större badplatsen, (Badvägen, 632 33 Eskilstuna) Lilla badplatsen och badplatsen vid Vipvägen med hjälp av Google Maps.

Bälgviken
En liten badplats vid Bälgvikssjön med brygga och bänkar. Perfekt om man vill ta ett snabbt dopp och svalka av sig.
Adress: Svalbovägen, 635 18 Husby-rekarne.  Hitta hit med hjälp Google Maps.

Eklången
Vid Eklångensjön ligger en mysig och lite mindre badplats med sandstrand, brygga, omklädningslokal, här finns även tillgång till  grillplats och bänkar.
Adress: Eklången badplats, 640 43 Ärla. Hitta hit med hjälp av Google Maps.

Hållsta
Här badar man i en före detta grusgrop som idag har sandstrand och brygga, det är ganska långgrunt och passar t ex bra för barnfamiljer. Här finns inga faciliteter.
Vägbeskrivning: Från Eskilstuna tag väg 230. Sväng av mot Hållsta när du kommit ut ur staden. Kör över järnvägen och ta direkt till vänster.
Adress: Näckvägen 1, 633 70 Hållsta, Hitta hit med hjälp av Google Maps.

Näshulta
Vid Näshultasjön ligger två fina badplatser; Kyrkbadet och Österbybadet. Båda har sandstrand, brygga, grillplats och bänkar. Österbybadet ligger i närheten av Österby camping och har omklädningsrum och toalett samt det finns möjlighet att hyra trampbåt och kajak. Hitta till Kyrkbadet (Näshulta kyrkväg 6, 635 17 Näshulta) och Österbybadet (Österby
635 17, Näshulta)med hjälp av Google Maps.

Ärla
En mindre badplats i en före detta grusgrop med brygga, omklädningslokal och bänkar.
Adress: Vattenstigen, 640 43 Ärla, Hitta hit med hjälp av Google Maps.

  • Ovan står angivet vilka av följande faciliteter som finns vid respektive badplats: sandstrand, brygga, omklädningsrum, grillplats, toalett, bänkar, handikappsramp, kiosk/restaurang och hundbadplats.

INOMHUSBAD

Är det för kallt för utomhusbad, så kan det passa bättre med ett inomhusbad eller ett dopp i en tempererad pool. I centrala Eskilstuna ligger Sveriges miljövänligaste badhus, Munktellbadet. Och i anslutning till en av stadens största turistattraktioner Parken Zoo finns tempererade pooler för alla åldrar.