Eskilstuna.nu Den officiella besöksguiden

  • Biograf RioEskilstuna

  • SagabiografenStorgatan 52, Torshälla

Biografer

Vill du gå på bio i Eskilstuna? I Eskilstuna finns flera olika alternativ för dig som är filmintresserad.

Biografen Rio

Biografen Rio ligger i Eskilstuna centrum, den har 425 platser fördelat på fem salonger. Biografen tillhör Svenska Bio, aktuellt filmprogram finns på SF:s webbsida.

Royalbiografen

Royalbiografen som ligger i stadsdelen Nyfors i Eskilstuna, visar både vanlig film och live-bio direkt från bland annat Metropolitan i New York och Victoria Theatre i London. Du kan läsa mer om kommande föreställningar här och dina biljetter kan du köpa via Tickster. Kulturhuset Royalbiografen drivs av föreningen Royal Eskilstuna som arbetar för att bygga ett medborgardrivet kulturhus i den gamla biografen Royals lokaler vid Järntorget i Nyfors. Styrelsen är väl förankrad i Eskilstunas förenings- och kulturliv. På samma ställe hittar man också mysiga Biografbaren, bar och café där man äter gott i en ombonad miljö med genuin nostalgikänsla.

Eskilstuna Filmstudio

Eskilstuna filmstudio är en medlemsförening vars syfte är att bredda filmutbudet i staden. Med filmstudion finns möjlighet att visa filmer som bara går en kort tid i Eskilstuna eller kanske inte alls. Eskilstuna Filmstudio ingår i Sveriges Förenade Filmstudios (SFF), en fristående ideell organisation med cirka 100 filmklubbar och drygt 21 000 medlemmar per år. Eskilstuna filmstudio visar filmer på biograf Rio varannan torsdag. Filmkort går att köpa på Rio i samband med filmstudions visningar och på Stadsbiblioteket.

Sagabiografen i Torshälla

I Torshälla ligger den anrika biografen Saga från 1943. Biografen har mer eller mindre stått oanvänd sedan mitten av 1980-talet. Lokalen har varsamt renoverats till samma skick som under de fornstora glans dagarna under 1940-60-talet och har uppdaterats med både bild, ljud och ljussystemet i salongen så att de är anpassade till dagens tekniska krav. I dag drivs Saga Torshälla som en multiarena för konserter, föreläsningar, företagskickoff, middagar, bio på 300″ duk, privata fester etc.