Eskilstuna.nu Den officiella besöksguiden

Cykla

Eskilstuna satsar på bra cykelvägar runt hela kommunen och en utbyggnad av nätet pågår. Visionen är att det ska vara lätt att ta sig runt i staden med cykel. För dig som vill ta en längre tur finns det flera fina cykelleder i Eskilstuna med omnejd.

MTB:s & racercyklar kan hyras hos Sporthyra i Vilsta Sportcentrum och man kan låna cyklar av Fritidsbanken i Munktellarenan från april – oktober.

Cykelleder

 • Lejonrundan 14 km, är en familjevänlig led med lugn och lätt cykling i omväxlande natur och stadskärna. Leden är skyltad med bilden av en lejontass i svart och mörkgulbotten, Kostnadsfri ledbeskrivning finns på Eskilstuna Tourist Information.
 • Näckrosleden ca 700 km, passerar många av Sörmlands mest omtalade sevärdheter. Cykelleden slingrar sig kors och tvärs genom det sörmländska landskapet och dragen i en stor cirkel runt Sörmland, genomskuren av två tvärgående etapper vilket ger stora möjligheter att komponera passande cykelturer efter just dina behov. Längs vägen passerar du både vackra sjöar och den öppna Sörmlandskusten med sina fjärdar och skär. Markerad med gul skylt med svart cykel. Ladda ner etappkartor under dokument på den här sidan.
 • Mälardalsleden ca 440 km, passerar Sundbyholm, Torshälla och Eskilstuna. Mälardalsleden var Sveriges första cykelturistled när den introducerades 1980/81, men den har nu omarbetats helt. Leden skyltas med en röd skylt med vit cykel. Karta över Mälardalsleden finns att köpa på Svenska Cykelsällskapets internetbutik för 200 kr.
 • Strandleden 50 km, är en cykelled på som går mellan Eskilstuna och Strängnäs, förbi Strand Golf där du både kan fika, äta middag samt övernatta och ha som bas för många andra spännande cykelutflykter. Du kan välja att utgå från Eskilstuna, Strängnäs eller Strand. Leden medger många alternativ där du kan välja att cykla mellan Eskilstuna och Strängnäs på norra eller södra sidan av Sörfjärden. Du kan välja att starta och landa på samma plats genom att cykla runt Sörfjärden. Leden sträcker sig genom en rik natur- och kulturbygd mellan Strängnäs och Eskilstuna. Ladda ner karta under “Dokument” på den här sidan.
 • Cykla på den gamla banvallen mellan Eskilstuna och Ärla ca 12 km.  Den asfalterade banvallen är lättcyklad och löper genom fin och lummig natur.
 • En cykeltur i runornas spår – Upptäck några av Eskilstunas runstenar på en lätt och trevlig cykeltur från Eskilstuna till Sundbyholm. Längs den ca 13 km långa sträckan gör du fem stopp och besöker bland annat Eskilstunas nyupptäckta runsten Stora Tidö-stenen.
 • Mountainbike – För mountainbikecyklister finns skogsslingor med kuperad terräng i friluftsområdena Odlaren och Vilsta, i Hugelstaskogen samt på hela Kjulaåsen. I Odlaren finns en bana som är kuperad och det finns flera stigar att välja på. Den är utmärkt med pilar för färdriktning. Du kan ladda ner kartan under sektionen “Dokument” på den här sidan. Har du ingen cykel kan du hyra en MTB: hos Sporthyra i Vilsta Sportcentrum.

Cykelpaket

Sweden by Bike erbjuder flertalet cykelpaket innehållande boende och mat utöver de föreslagna turerna. Nedan finner du cykelpaketen i Eskilstuna.

 • Cykla genom Kents låttexter – Cykelpaketet tar dig genom platser i Eskilstuna som varit av betydelse för Kent. Många av Kents låttexter har kopplingar till platser i staden. Rundan tar dig ut till Torshälla, cirka 7 km utanför Eskilstuna, där några av rockbandets medlemmar växte upp. En utmärkt cykelrunda för dig som vill uppleva stadens omgivningar samtidigt som du tillåter dig själv vara nostalgisk. Passa på att kombinera cykelturen med en övernattning och en god bit mat i Eskilstuna!
  Psst! Du kan även ta dig fram på andra sätt. Paketet är baserat på de populära Kentvandringarna. (Del 1 & Del 2)
 • Äventyr för barnfamiljen – För barnfamiljen finns det gott om aktiviteter i Eskilstuna! Den populära cykelrutten Lejonrundan, som passar fint för barnfamiljen, går genom staden. Det är en familjevänlig led med lugn och lätt cykling i omväxlande natur och stadskärna. Leden är skyltad med bilden av en lejontass i svart och mörkgul botten och går förbi attraktionen Parken Zoo, djurparken som dem unga besökarna älskar. I detta paket ingår övernattning i 4-bäddsstuga i Vilsta Sporthotells stugby.
 • Gourmetpaket Hundraåringen – Ett tre-dagars cykelpaket som tar dig genom Sörmland i Allan Karlssons fotspår! Jonas Jonassons karaktär Allan i Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann tar sig genom Sörmland till Åkers Styckebruk via Mariefred och Byringe. Nu bodde förstås aldrig Allan på Best Western Plus Hotel Rogge i Strängnäs eller Strand Golf Hotel i Eskilstuna, men som tur är så ingår övernattning här i ditt cykelpaket. Upplev pärlorna kring Mälaren under denna tredagarsrutt och besök Domkyrkan i Strängnäs och njut av omgivningen i Sundbyholm, och mycket mer!
 • Slottspaket runt Sörfjärden  –  Cykla den 53 km långa sträckan runt Mälarviken i det idylliska läget mellan Eskilstuna och Strängnäs! Du cyklar genom en av Sveriges nordligaste bokskogar och här hittar du också Sigurdsristningen, en bildrik hällristning. Under cykelturen kommer du att passera Björsund med den lilla hamnen, Hässelbyholms slott, Vansö kyrka och det militärhistoriska muséet i Härad som innehåller ett av Europas största samlingar av militärfordon. Här kan du själv pröva på att köra en ministridsvagn eller bara ta en välförtjänt paus och njuta av en kopp kaffe.

Du kanske också är intresserad av:

Cykla på banvallen mellan Ärla och Eskilstuna

Göra

Cykla från Eskilstuna till lantliga Ärla på den gamla banvallen. Tidigare passerade tåget här på sin resa mot Stockholm. Nu kan man färdas samma väg men på cykel eller till häst istället, då den gamla banvallen byggts om till cykelbana och ridled. Fram till slutet av 90-talet gick tågen mellan Eskilstuna och Stockholm förbi Ärla. Dock drogs järnvägen om och tågen slutade pas...