Eskilstuna.nu Den officiella besöksguiden

Elitidrott

Ur Eskilstunas mångåriga industrihistoria har det växt fram en stark förenings- och idrottstradition med stor bredd som skapat flera elitföreningar inom sporter som handboll, fotboll, speedway och gymnastik. Det är därför ingen tillfällighet att vi även arrangerar stora idrottsevenemang på nationell och internationell nivå. Vi kallar det IdrottsEvolution.

Handboll

I Eskilstuna kan du uppleva handboll på hög nivå både på dam- och herrsidan. Handbollslaget Eskilstuna Guif spelar i Handbollsligan för herrar och i Allsvenskan för damer. Lagets hemarena är STIGA Sports Arena.

Fotboll

Från och med säsongen 2017 har den fotbollstörstande Eskilstunapubliken möjlighet att se fotboll på absolut högsta svenska nivå – både på dam- och herrsidan. I och med en historisk sammanslagning av de två lagen AFC United och Eskilstuna City bildades laget AFC Eskilstuna.

Eskilstuna United spelar sedan säsongen 2014 i Damallsvenskan. De båda lagen har sin hemmaplan på Tunavallen i Eskilstuna.

Speedway

Eskilstuna Smederna tävlar i elitserien i speedway och kör sina hemmamatcher på Eskilstuna Motorsportarena i Gröndal. Speedway är en sport som bör upplevas live. Gruset som sprutar, motorernas dån och hårt förpackad spänning kan frälsa nästan vem som helst, till och med personer som inte alls anser sig intresserade av motorsport!

Gymnastik

Eskilstuna Gymnastikförening (EGF) är en förening med över hundra år på nacken. Föreningen kan stoltsera med anrika framgångar under inom både trupp, manlig och kvinnlig artistisk gymnastik, många SM-guld och internationella placeringar i världscuptävlingar samt deltagande i OS de senaste åren inom Kv AG Elit.