Eskilstuna.nu Den officiella besöksguiden

 • Sundbyholms friluftsområde

 • Vilsta friluftsområde

Friluftsområden

I Eskilstuna finns det flera trevliga friluftsområden för dig som gillar att vistas i naturen. En av Eskilstunas unika tillgångar är just närheten mellan stadskärna och natur. Från valfri uteservering i stan är det aldrig särskilt långt till skog, mark och vattendrag.

Samtliga friluftsområden är välbesökta av allt från fågelskådare, barnfamiljer, motionärer, turister, kanotister och skidåkare. Närhet till naturen gör oss alla gott, så länge vi vårdar den natur vi har, plockar upp vårt skräp och lämnar området i samma skick som vi själva skulle vilja finna det.

 • Vilsta friluftsområde
  Vilsta är en kommunal fritidsanläggning som ligger 4 km från centrum med täta bussförbindelser. Här finns flera motionsleder, både med belysning och utan. Frisbeegolf, minigolf, orientering, möjlighet till löpning, vandring och ridning, badplats, naturstig, grillplatser, restaurang med uteservering, camping, vandrarhem och bastu. Vintertid finns utförsåkning och pulkabacke samt varierade längdslingor för längdskidåkning. Den 100 mil långa Sörmlandsleden passerar genom Vilsta.
 • Sundbyholms friluftsområde
  Sundbyholm är en vacker oas vid Mälarens strand. Här finner du naturreservat, en prisbelönt gästhamn med café och restaurang, ett populärt slott med restaurang, slottspark och ett stort utbud av aktiviteter och temamiddagar. En badplats intill Mälarens längsta naturliga sandstrand, camping, travbana och den fantastiska Sigurdsristningen. Fina vandringsstigar samt möjlighet att hyra flotte finns.
 • Årby friluftsområde
  För dig som tycker om att vara ute i skog och mark är Årby friluftsområde ett utmärkt utflyktsmål. En löparrunda i något av motionsspåren eller kanske en stilla promenad på någon av stigarna. Vid Naturstugan/Årbystugan finns grill- och lekplatser. Reservatet har en areal på 110 hektar och består av öppen hagmark med åkerholmar. Här finns flera fornlämningar och här kan du också finna äldre kulturväxter och lövträd.
 • Skjulsta friluftsområde
  Skjulsta bjuder på vacker natur i direkt närhet av Eskilstunaån. Här finns bad- och grillplatser, café, toaletter. Skjulsta är ett lövskogsområde och naturparksområdet invid ån, består av stora ekar, öppna ängsytor, vattenfall, badplats, café samt fornborgen Uvberget. En rest av Karl IX:s kanal från början av 1600-talet. Strövstigar in i Vilsta-reservatet med vidsträckta barrskogar. Café finns.
 • Kronskogens friluftsområde
  Kronskogen är ett centralt friluftsområde och består av 26 hektar beteslandskap med stora och gamla ekar. Motionsspår och grillplatser finns.
 • Skiren-Kvicken friluftsområde
  Skiren-Kviken har fått sitt namn efter de två sjöar som ligger här. För den naturintresserade vandraren finns en pedagogisk vandringsslinga för att besökare ska få lära sig mer om naturen i detta naturreservat.

Du kanske också är intresserad av:
Friluftsliv i Eskilstuna
Naturreservat
Vandringsleder
Cykelleder