Eskilstuna.nu Den officiella besöksguiden

  • Foto: Pierre Pocs

  • Sigurdsristningen

  • Foto: Per Groth

Guidningar för grupper

Sidor

Eskilstuna Tourist Information erbjuder guidade stadsvandringar och cykelturer av olika slag; med historiska såväl som med mer nutida förtecken. Vi skräddarsyr varje guidning utifrån gruppens förutsättningar och önskemål. 

Om ni kommer med egen buss kan guiden följa med i bussen och ge er en guidad rundtur av utvalda områden i Eskilstuna, Torshälla och Sundbyholm.

Från Eskilstuna till Torshälla på två hjul

Följ med på en miljösmart cykelguidning som tar dig från Rothoffsparken i Eskilstuna till den kulturstaden Torshälla som fyllde 700 år som stad 2017. Vi följer Eskilstunaåns slingrande vattenspegel och möter industrihistoria, natur, kultur och framtidsarv på vår väg mot Torshälla.

Från Rothoff och Munktell tar vi oss förbi stadens prunkande stadsodling innan vi cyklar vidare till Nordens största anlagda våtmark och hänförs av fågellivet. Om vädret är fint kan vi få en glimt av Sveriges första återbruksgalleria ReTuna. Vi förundras över de 200-åriga ekarna i Ekbackens naturreservat innan vi kommer fram till Torshällas kulturrika omgivningar. Cykelturen avslutas vid Byxhörnan i Torshälla där stadens män filosoferade i början av 1900-talet och här vi njuter av utsikten över Tors bockar och Holmberget.

Cykelguidningen avslutas i Torshälla så att du kan utforska och upptäcka mer på egen hand. Tillsammans gör vi MiljöEvolution!

Cykelguidningen tar cirka en och en halvtimme.
Kostnad 3750 kr inkl. moms, (3000 kr exkl moms) (cyklar ingår ej i priset).  Max 20 personer per guide.

En historisk vandring i Munktellstaden

Den store entreprenören och innovatören Johan Theofron Munktell, vem var han? Vad byggde han upp i Eskilstuna? Vad blev han känd för? Vad slog hans hjärta extra för? Vedpengar, vad var det? Och hur var det med midsommarfirandet? Följ med på den här vandringen i entreprenörens fotspår då, nu och framåt. Vandringen startar vid Rothoffsvillan i Rothoffsparken, Tullgatan 4.

Vandringen är cirka en timme lång.
Kostnad 1963 kr inkl. moms (1570 kr exkl. moms). Priset gäller för grupper upp till 25 personer, överstigande antal debiteras 94 kr inkl. moms ( 75 kr exkl. moms) per person. Max 40 personer per guide.

En vandring i Eskils Tuna – Gamla staden

Följ med oss på en vandring från 1000-talet till idag. Från missionären S:t Eskil via Pilgrimerna och Johanniterna till Gustav Vasa, Slottet – Eskilstuna Hus, Köpmangatan och Tingsgården. Var fick hovet sin första fisk ifrån? Var låg Eskilstunas första lasarett? Var kunde man handla delikatesser och reparera cykeln? Vem var Sveriges första kvinnliga fotograf? Vem var ”Snusberg” och vad donerade egentligen Jeanette Zetterberg? Nyfiken? Följ med på en intressant och lärorik vandring. Vandringen startar vid Eskilsmonumentet på Klostergatan.

Vandringen är cirka en och en halvtimme lång.
Kostnad 3750 kr inkl. moms, (3000 kr ex moms). Priset gäller för grupper upp till 25 personer, överstigande antal debiteras 94 kr inkl. moms ( 75 kr exkl. moms) per person. Max 40 personer per guide.

Den stolta Fristaden

Eskilstuna var Sveriges första fristad, hur blev den till? På denna timmeslånga vandring får vi lära känna industrin innan ASSA, Mått-Johansson och många fler.  Vi får veta vad som tillverkades, hur man bodde och hur det såg ut i den stolta Fristaden för 200 år sedan. Kanske får vi även veta vad ”supflaggorna” var för något?

Vandringen är cirka en timme lång.
Kostnad 1936 kr inkl. moms (1570 kr exkl. moms) Priset gäller för grupper upp till 25 personer, överstigande antal debiteras 100 kr inkl. moms ( 75 kr exkl. moms) per person. Max 40 personer per guide.

Torshälla

2017 firade Torshälla 700 år som stad. Gå med en guide som berättar om dagens Torshälla och om stadens långa historia; allt ifrån stadsprivilegierna 1317, kyrkan och dess kalkmålningar där i synnerhet en är väldigt speciell, det medeltida tornuret, Bellman och Torshälla, den förödande stadsbranden, de välbevarade fängelsecellerna och Bergströmska gården med sitt hembygdsmuseum. Vilka personer har varit med att sätta Torshälla på kartan? Vilken betydelsen hade och har ån?
Vandringen startar på Rådhustorget i Torshälla.

Vandringen är cirka en timme lång.
Kostnad 1963 kr inkl. moms (1570 kr exkl. moms). Priset gäller för grupper upp till 25 personer, överstigande antal debiteras 94 kr inkl. moms ( 75 kr exkl. moms) per person. Max 40 personer per guide.

Sigurdsristningen vid Sundbyholm

Låt en guide berätta om den fantastiska, 1000-åriga Sigurdsristningen i Sundbyholm, ett av Sveriges förnämsta fornminnen och unik i sitt slag i Sörmland! Hör om den mäktiga fru Sigrid, om vad ristningens runor berättar för oss, vad det är bilderna ovan runraden visar och från vilken saga de är hämtade – en saga som redan var gammal när ristningen gjordes, men som fortsatt fascinera in i modern tid och som troligen är bekant för de flesta av oss  än idag.

Guidningen vid Sigurdsristningen är cirka 45 minuter lång.
Kostnad 1963 kr inkl. moms (1570 kr exkl. moms). Priset gäller för grupper upp till 25 personer, överstigande antal debiteras 94 kr inkl. moms ( 75 kr exkl. moms) per person. Max 40 personer per guide.

Jämställdhet på väg

Välkommen att följa med Jämställdhet på väg, en guidad busstur genom de centrala delarna av Eskilstuna som visar hur staden växt fram, byggts upp och används av kvinnor och män genom historien fram till idag. Den guidade bussturen startar bakom stadshuset, i korsningen Nygatan/Alva Myrdals Gata 1.

Bussturen tar ca en timme och 15 minuter.
Kostnad 2938 kr inkl. moms (2350 kr exkl. moms).
Denna guidning genomförs endast med buss. Priset är exklusive buss.
Läs mer om Jämställdhet på väg.

Vandra genom Eskilstunas musikhistoria

Från 1940-talets jazzklubbar, via Kent, till dagens kulturhus. Följ med nöjesprofilen Rocco Gustafsson på en guidad promenad genom Eskilstunas musikliv. Vandringen passar alla som är intresserade av musik, kultur och stadshistoria. Läs mer om den guidade stadsvandringen med fokus på musikhistoria. Guidningen startar vid S:t Eskils gymnasium, Smedjegatan 3, stora trappan.

Vandringen är cirka en och en halvtimme lång. 
Kontakta Eskilstuna Tourist Information för bokning av guidade vandringar, cykelturer och bussvisningar.

  • Guidning på annat språk kan genomföras på förfrågan. Då tillkommer ett språktillägg på 375 kr inkl. moms (300 kr exkl. moms) gäller samtliga guideturer.