Eskilstuna.nu Den officiella besöksguiden

  • Gyllenhielmska leden

Gyllenhielmska leden

Gyllenhielmska leden sträcker sig från Årbystugan till Sundbyholms gästhamn. Hela leden är 24 km lång, men det går också bra att gå en del av sträckan.

Gyllenhielmska leden går genom skog, över bergknallar och längs fält. På sommaren kan du stanna till och ta ett bad i Sundbyholm, Slätviken eller vid Ostra knall. Naturen längs leden är också mycket fin på våren och hösten.

Från 2013 finns en förlängning på Gyllenhielmska leden från Sundbyholm till Björsund där den knyts samman med Pilgrimsleden som tar vid på andra sidan sundet, i Strängnäs. Det var i slutet av 1000-talet som den engelske missionären, som senare gav namn åt Eskilstuna, blev stenad till döds i Strängnäs och enligt legenden blev buren till dåvarande Tuna. Nu kan du vandra i S:t Eskils fotspår. Hela leden är nu sammanbunden med Fogdöns pilgrimsled som är cirka 80 km lång.

Gyllenhielmska leden passerar Torshälla och där kan du välja att kliva på den och fortsätta antingen mot Sundbyholms gästhamn eller Årbystugan. Gyllenhielmska leden är uppmarkerad med orange färgmarkeringar på träd och stolpar visar dig vägen.

Det finns flera bra alternativ för boende kring lederna, allt ifrån hotell till stugor och camping.