Eskilstuna.nu Den officiella besöksguiden

  • Foto: Micke Sandström

  • Foto: Micke Sandström

Hållbara upplevelser

Artiklar

Semestra hållbart! Vi listat tips på aktiviteter och upplevelser i Eskilstuna som är både lättillgängliga och skonsamma för miljön. Vill du undvika att ta bilen för minimal miljöpåverkan går alla dessa aktiviteter att ta sig till med lokaltrafik, med cykel eller till fots.

Handla på ReTuna Återbruksgalleria

Världens första Återbruksgalleria finns i Eskilstuna, med återbruk menas att de produkter du köper här är brukade varor som förädlas, repareras eller omvandlas till helt nya föremål. Även maten och drycken i caféet har klimatkompenserats för. Att överkonsumtion är den absolut största miljöboven i världen gör ReTunas koncept till ett av de viktigaste stegen för en hållbar planet.

Fiska

I Eskilstuna är vi lyckligt lottade med en vacker å som rinner genom hela staden, att ån dessutom är full med fisk ger dig en unik möjlighet att kunna njuta av avkopplande Regnbågsfiske mitt i staden. Utöver Eskilstunaån finns det mängder med sjöar och vattendrag av varierande storlek i Eskilstuna där du kan fånga din lunch. Att en varm sommardag ligga på en brygga och hålla ett halvt öga på ett flöte, eller med några goda vänner sitta på isen och dela en termos kaffe i jakten på gammelgäddan, det är livsnjuteri på hög nivå.

Paddla

Att ljudlöst glida fram på vattenytan ensam eller med en god vän en tidig morgon är en magisk upplevelse. Paddla längs Eskilstunaån mitt i centrum och upptäck staden från ett annorlunda perspektiv eller sök dig bort från staden och kajka runt i Mälarens vackra skärgård. Miljöerna längs ån bjuder på allt från urbana miljöer till öppet vatten med mysiga små öar och skär. För den som är lite extra äventyrlig och är van med en paddel i handen är en ”öluff” bland Sundbyholms otaliga små öar en minnesrik upplevelse.

Besök ett naturreservat

Det finns gott om naturreservat i kommunen, hela 19 stycken för att vara exakt. Det är en av Eskilstunas styrkor, hur centralt du än befinner dig är det aldrig långt till en energigivande skog. Kanske vill du prova på den nya trenden med skogsbad? Att meditativt ströva genom skogen och låta naturen helt uppfylla ens sinnen är bland det bästa du kan göra för att minska stress och oro. Besök ett reservat och kom närmre naturen, det gör både dig och miljön gott.

Cykla

Ta med matsäck och kaffe och ge dig ut på en cykeltur. I Eskilstuna finns det flera bra cykelleder med varierande längd och terräng. Långa som korta, genom skog och mark, på landsvägar, gamla banvallar och centralt i staden. Du som gillar mountainbike kan styra kosan mot Odlaren där det finns en speciell led för just för ändamålet. Har du ingen egen cykel kan du hyra cyklar på Sporthyra i Vilsta friluftsområde eller låna på Fritidsbanken i Munktellarenan.

Vandra

Gå, vandra, knalla, spankulera, promenera, strosa, knata. Kärt barn har som bekant många namn och är du någon som uppskattar att vandra i trevliga miljöer har Eskilstuna garanterat något du kan uppskatta. Sörmlandsleden och Gyllenhielmska leden är två vandringsleder att välja mellan om du är sugen på en längre strapats i naturen i Eskilstuna. Ta med dig tält och följ leden och stanna i skogen ett par dagar, eller gå på upptäcksfärd och vandra din egen väg. Är det en kortare strapats i naturen du är ute efter finns flertalet kortare motionsspår och slingor lite varstans i kommunen.

Gör ett besök på Parken Zoo

Parken Zoo är ett av Eskilstunas största besöksmål och lockar hundratusentals besökare varje år. Parken Zoo är delaktiga i flera naturvårdsåtgärder som sker både i parken men också runt om i världen.

Parken Zoo är delaktig i flera bevarandeprojekt för utrotningshotade djur. Djurparkens främsta syfte är att bevara den biologiska mångfalden, att se till att hotade arter får en chans till återhämtning. Detta gör man genom avelsprogram där man avlar fram fler djur med målet att arten ska nå en population så att den klarar av att placeras ut i det vilda och föröka sig på egen hand. Vissa arter har ingen möjlighet till att överleva i det fria på grund av att artens naturliga habitat försvunnit eller av andra orsaker. I de fallen bevarar man arten på djurparken så att den inte försvinner helt. Tack vare bevarande program som dessa finns det arter som tidigare varit klassade som utdöda som idag återhämtat sig och finns i det vilda. Ett besök på Parken Zoo inte bara roar, det stödjer också arbetet med att bevara utrotningshotade djur.

Ett av de lokala projekten Parken Zoo är drivande i är Eco Friends – ett utbildningsprogram för Eskilstunas grundskoleelever. Här får eleverna på ett roligt och pedagogiskt sätt lära sig hur allt vi gör påverkar miljön och vad det får för konsekvenser i naturen.

Skapa tillsammans

Att skapa något själv och vara kreativ kan minska stress och få dig att koppla av. Dessutom får du ett fint minne och du kan stolt visa upp något du själv gjort. Prova på att dreja på Gamlastadens krukmakeri  i Rademachersmedjorna eller hos Keramik by Anna i Wäsby Magasin. Du kan även prova på att smida hos Smejda Söthönan eller att garva i läder hos Antfarm Steel & Leather. Båda hantverkarna håller till i Rademachersmedjorna.

Besök en gårdsbutik

Närproducerat och ekologiskt är ord man får höra allt oftare, ett tecken på att människor i allt större utsträckning proriterar miljön. Besök någon av Eskilstunas många gårdsbutiker där du beroende på säsong kan botanisera bland solmogna tomater, jordgubbar och potatisar. Då kan du sedan lugnt frossa i läckerheter utan att behöva få ångest över miljöpåverkan. Det är trots allt inte bara för miljön vi väljer ekologiskt och närproducerat, det smakar ofta mycket godare också.
Sortiment och öppettider varierar beroende på säsong i de olika butikerna, nedan ser du ett urval av säsongsbundna produkter.

  • Blommor, kryddor och grönsaker på Granerfeldts Trädgårdscenter (mars – juli)
  • Självplock av jordgubbar på Solby Gård (maj – september)
  • Självplock av hallon på Solby Gård (juli – oktober)
  • Självplock av potatis på Solby Gård (oktober)
  • Ekologiskt och närproducerat kött på Magdakullan (året om)

Detta är endast ett litet urval av säsongsbundna produkter. Det finns mycket mer att upptäcka för den som söker lokalproducerat. Här hittar du fler tips på gårdsbutiker.

Gå på konst- och kultursafari

Den som söker efter konst och kultur i Eskilstuna behöver inte leta länge. Staden agerar hemort åt över 120 stycken offentliga utomhuskonstverk och bara i stadskärnan finns fyra museer inom gångavstånd.

Eskilstuna har en rik industrihistoria vars arv är synligt på många olika platser i staden. I friluftsmuseet Rademachersmedjorna har det bedrivits hantverk sedan 1600-talet och än idag är det full rörelse i smedjorna.

Bara ett stenkast från Rademachersmedjorna hittar du ett annat museum med stark anknytning till Eskilstunas Industrihistoria, Munktellmuseet. Munktellmuseet är en hyllning till Johan Theofron Munktell, mannen som låg bakom bland annat Sveriges första tryckpress, första ånglok och lade grunden till dagens ingenjörsutbildning på högskolenivå. Till skillnad från många andra museer där det ofta råder en strikt ”rör ej” policy får du på Munktellmuseet klämma, klättra och känna på det mesta, något som är mycket uppskattat, inte minst bland barn.

Torshälla som ligger strax utanför Eskilstuna är väl värt ett besök för den som vill nära själen med en portion konst. Här verkade den kände konstnären Allan Ebeling under större delen av sitt verksamma liv, vilket satt sin prägel på stadsdelen. Dels genom Ebelingmuseet som är uppkallat efter honom, men också för att hans verk finns att skåda på flera olika platser i staden. Hans mest ikoniska skulptur, den massiva gjutjärnsskulpturen Tors bockar som pryder hjärtat av Torshälla är ett verk många ser som en definition av staden.

Visste du att:

  • Eskilstunas kollektivtrafik är bland de mest miljövänliga i hela Sverige?  I slutet av augusti 2017 hade Eskilstuna kommun flest elbussar i hela landet, hela tolv stycken.
  • I Eskilstuna finns ett av världens mest avancerade optiska sopsortering. Färgsortering innebär att Eskilstunaborna sorterar sitt avfall efter material i olikfärgade plastpåsar som sedan kan kastas i samma soptunna.
  • Ekeby våtmark i Eskilstuna är med sina 40 hektar Sveriges största anlagda våtmark. Syftet med våtmarken är att rena avloppsvatten innan det rinner ut i Mälaren. Platsen är ett populärt besöksmål, inte minst bland fågelentusiaster.

I Eskilstuna driver vi miljöarbetet längre än de flesta andra städer och är en förebild internationellt. Vi leder utvecklingen av energieffektiva städer i Europa. Vi kallar det MiljöEvolution.