Eskilstuna.nu Den officiella besöksguiden

  • River RelaxMunktellbadet

Njut av hösten i Eskilstuna

Göra

Hösten är här! Vi tipsar om aktiviteter, kultur och unika miljöer som passar bra att upptäcka under den mörka och färgstarka årstiden.

För många är hösten en mysig tid då man gärna unnar sig långa middagar med tända ljus, går på bio och gör roliga aktiviteter tillsammans. Flera av upplevelserna som vi tipsar om här är dessutom miljösmarta, då du kan transportera dig till de flesta platserna med lokaltrafik.

Besök ett naturreservat

Packa picknickkorgen, ta med svamp/bärkorgen och gör en utflykt till något av Eskilstunas naturreservat eller friluftsområde. En av Eskilstunas unika tillgångar är just närheten mellan stadskärna och natur. Här finns flera vackra naturreservat med allt från Mälaröar och öppna landskap till trollska skogar. Har du ett stormkök? Att laga mat och äta i naturen smakar så mycket bättre än inomhus. Vill du inte släpa med dig packning kan du besöka ett café eller restaurang i närheten av vandringsleden eller naturreservatet. Passa även på att testa den nya trenden skogsbad och upplev skogen med alla dina sinnen.

Cykling

Eskilstuna med omnejd är som gjord för att upplevas med cykel, speciellt på hösten när landskapet bjuder på vackra färger. Känn dofterna och låt den klara luften göra din cykeltur till ren njutning. Vill du ha en lättrampad cykelled kan vi tipsa om den gamla banvallen mellan Eskilstuna och Ärla. I Eskilstuna finns cykelleder för alla.

Gå på loppis

Känslan av att hitta just det där fyndet och samtidigt veta att man bidrar till ett miljömedvetet shoppande ger en god känsla i magen. Det är både bra för ekonomin och för naturen. I Eskilstuna finns flera loppisar som är öppna året om. På ReTuna Återbruksgalleria kan du shoppa hållbart året om, dessutom arrangeras olika evenemang med recycling och återbruk i fokus. Håll koll i evenemangsguiden!

Hoppa, studsa och testa parkour

Hop n Pop i Folkesta är en trampolinpark (inomhus) med ett hav av studsmattor, parkourpark, ett hav av studsmattor, dodgeball och en massa roliga aktiviteter. Vill du passa på att njuta av den friska höstluften medan du rör på dig kan vi tipsa om den nya allaktivitetsparken (utomhus) Långbergsparken i Skiftinge. Här finns parkourpark, lekytor, utegym, boulebanor, en scen, en grillplats och olika typer av ”hängytor”.

Gör en kulturkväll

När ni ha tröttnat på att mysa hemma hemma i tv-soffan är det kanske dags för en dos kultur. Ett urval av Eskilstunas utbud av teater och konserter kan du läsa om i artikeln Scenhösten i Eskilstuna.

Skapa tillsammans

När höstkylan kryper närmare är det gott att dricka te, extra gott blir det om man har skapat koppen själv. Dreja din egen kopp eller något annat vackert. Du kan dreja enskilt eller testa på att pardreja. På Gamlastadens krukmakeri i Rademachersmedjorna eller  hos Keramik by AnnaWäsby Magasin har du möjlighet att skapa något unikt. Du kan även prova på att smida hos Smejda Söthönan eller att garva i läder hos Antfarm Steel & Leather. Båda hantverkarna håller till i Rademachersmedjorna.

Besök Munktellbadet & njut på River Relax

Har man vägarna förbi Eskilstuna rekommenderas ett besök på Munktellbadet med barnen eller vännerna. Eller varför inte unna sig själv en stunds njutning på River Relax, Munktellbadets egna relax avdelning. Här kan du fokusera på dig själv, glömma alla måsten och bara koppla av. Njut av en värmande bastu eller vila i solrummet. Valet är ditt!

Gå på bio

Vill du se film? I Eskilstuna finns två biografer att välja mellan, SF-biografen Rio med fem salonger och Royal Biograf & Kulturhus där den som önskar kan se lite smalare filmer.

Bowla

På Eskilstuna Bowlingcenter i centrala Eskilstuna kan du utmana dina vänner i bowling, femkamp eller shuffleboard. Avsluta kvällen med en god middag i restaurangen.

Utmana smaklökarna och gå på en dryckesprovning

Testa något nytt – gå på en dryckesprovning! Om du är nyfiken på att lära dig mer om öl, vin, whiskey, rom eller kanske champagne finns det flera provningar att välja mellan, vi kan garantera att dina smaklökar kommer att utvecklas.

Afternoon Tea

Gillar du sötsaker? Då ska du besöka Sundbyholms Slott och njuta av Afternoon Tea, som serveras varje lördag till och med mitten av november. Här kan du njuta av kanapéer, scones, bröd, olika ostar, marmelader, olika slags bakelser, tarteletter, kakor, desserter och mycket mer. Te och kaffe ingår, champagne, mousserande vin eller alkoholfri cider kan beställas som tillägg.

Skäm bort dig och familjen med ett mysigt hotellpaket

För den som ska spendera några dagar i Eskilstuna har stadens hotell roliga och spännande boendepaket med något för alla i familjen.

Börja dagen med en härlig hotellfrukost!

Unna dig själv och någon du tycker om en riktigt mysig hotellfrukost. Flera hotell och caféer i Eskilstuna erbjuder generösa och välfyllda frukostbufféer eller brunch.