Eskilstuna.nu Den officiella besöksguiden

  • Foto: Emelie Otterbeck

Lekparker

I Eskilstuna finns det många roliga lekplatser för barnen att leka på. Vissa av de lite större lekparkerna har genomgående teman som till exempel djungel, rymd, småkryp eller brandgult.

Rymdlekplatsen Årby
Rymdlekplatsen i Årbyparken skapades tillsammans med en fjärdeklass på Årbyskolan. Den skiljer sig därför markant emot andra lekplatser och innehåller bland annat tre lekredskap med inbyggda elektroniska spel, en jättegunga, linbana och studsmatta. Alla planeter i vårt solsystem finns i storleksrelation till varandra. Lekplatsen rymmer även ett rymdlandskap med ett svart hål (studsmattan) och en komet (stor klätterboll) som kraschlandat.

Adress: Fristadsgatan, 633 45 Eskilstuna

Djungel-lekplatsen i Rothoffsparken
Lekplatsen i Rothoffsparken ligger centralt men ändå avskilt från biltrafiken och tempot i stadskärnan. Medan barnen roar sig i parken som har ett tydligt djungeltema med kompisgungan, studsmattan eller den gungande jeepen kan föräldrar passa på att ha picknick, mata ankorna i parken eller njuta av den vackra trädgården som dessutom är en kulturminnespark.

Adress: Tullgatan 2, 632 20 Eskilstuna

Lekparken Upptäckten i Rinmansparken
Lekparken Upptäckten är inspirerad av den lokala forskaren och uppfinnaren Sven Rinman som var aktiv under 1700-talet. Lekparkens syfte är att stimulera barnen till egen upptäckt och är uppbyggd så att barnen kan leka sig till enklare kunskaper inom teknik och fysik. Några av parkens lekanordningar är en forsränning med olika typer av fördämningar, klätternät, gungor, balansgång och roliga sätt för barnen att kommunicera genom rör som finns dragna i parken. Parken är ett populärt utflyktsmål för barn i Eskilstuna kommun och är byggd att klara av stora barngrupper.

Adress: Rinmansparken, 632 20 Eskilstuna

Sundbyholm Lekplats
Lekplatsen ligger belägen vid strandkanten i Sundbyholm. Här har man inspirerats av närheten av naturen och fåglar. Här finns en hinderbana med balansgång till ett fågelbo med ett mystiskt ägg. Det finns även gungor, en stor lekställning med rutschkana samt klätternät. Under sommaren kan man också passa på att bada och grilla här. Passa gärna på att besöka Sundbyholms gästhamn där man kan köpa god mat och glass. Sundbyholm slott ligger även här där man kan passa på att avnjuta god restaurangmat av högsta klass.

Adress: Sundbyholms gästhamn, 635 08 Eskilstuna

Äventyrsparken – Krusgårdsparken Torshälla
Äventyrslekplatsen i Krusgårdsparken har ett tydligt tema – sjöfart. Temat har såklart en koppling till parkområdets placering precis vid ån men även till Torshällas historia som sjöfartsstad. Dessutom ligger det ett utegym i direkt anslutning till lekparken för oss vuxna. Här kan man som förälder passa på att att ha picknick, träna eller mata ankorna som brukar uppehålla sig i parken.

-Det roligaste är den man kan rulla på jättesnabbt på (träningscykeln) och skeppet där man kan leka spökpirat med pappa. Idalie Knutsson – 6år

Adress: Krusgårdsparken, 644 32 Torshälla