Eskilstuna.nu Den officiella besöksguiden

Naturreservat

Eskilstuna har flera vackra naturreservat med allt från Mälaröar och öppna landskap till trollska skogar. Naturreservaten finns till för att värna om värdefulla miljöer och arter men också för att göra naturen tillgänglig för besökare och locka till friluftsliv.

Sundbyholm är ett fantastiskt område för dig som gillar att vandra. Följ stigarna genom karga tallskogar, Sveriges nordligaste bokskog och ett varierande odlingslandskap. Årby är ett mycket populärt friluftsområde för Eskilstunabor och besökare med motionsspår, lekplats och Årbystugan med grillplats. Här kan du också starta din vandring på Gyllenhielmska leden.

Vilsta är ett annat populärt friluftsområde där du får en högklassig naturupplevelse med artrik skog, hagar och ett strandområde längs Eskilstunaån. Sörmlandsleden passerar förbi Vilsta och här hittar du många möjligheter till sport och friluftsliv.

 • Askholmen
  Fyra kilometer öster om Kvicksundsbron vid Mälaren ligger naturreservatet Askholmen. Följ skyltning mot “Österby” från Tumbo för att hitta rätt. Här kan du uppleva vackra lövskogar och betade hagmarker. I reservatet finns en rundslinga på cirka 2 km och en stig som går längs med Mälarens strand till Kvicksund. Besök gärna Askholmen på våren när fåglarna har anlänt och löven börjar slå ut. Gör också en svamputflykt hit på hösten då området är känt för sin fina svampflora. 
 • Ekbacken
  Naturreservatet Ekbacken ligger i anslutning till Torshälla tätort intill Eskilstunaån. Här finns över 200-åriga ekar och en mångfald av insekter. På våren blommar bland annat vitsippor, liljekonvaljer och blåsippor mellan de vidkroniga ekarna. En fin plats för en stunds kontemplation i vardagen helt enkelt.
 • Gökstenen
  Gökstenen är ett litet naturreservat i anslutning till Gökstensskolan i Torshälla. Naturreservatet består av en samling moränblock varav två är riktigt stora.
 • Hamra
  Utmed väg 53 mellan Eskilstuna och Malmköping (1 km söder om rastplatsen Slytan) ligger det lilla naturreservatet Hamra, ett fint litet tallskogsområde. Skogen i Hamra består till stora delar av ljus, trevlig och lättvandrad tallskog. Genom reservatet går en liten markerad stig som passerar uråldriga tallar och lavklädda hällar. 
 • Hedlandet
  Till Hedlandets naturreservat tar du dig via väg 214 mellan Eskilstuna och Julita (skyltning finns). Naturreservatet har många besökare som kommer hit för att vandra, motionera, plocka bär och svamp och bada. Flera vandringsleder finns i området. Längs långa sträckor går stigarna utmed vattnet och bjuder besökaren på fina utsiktsplatser.
 • Herrfallet
  Herrfallet ligger på en udde i Hjälmaren, ca 15 km från Arboga. Här ligger en camping med faciliteter som restaurang, minigolfbana, badstränder, sittplatser och grillplats. En 5 km lång naturstig finns i reservatet. Längs med stigen hittar du 19 informationsskyltar om områdets historia, kultur och natur. Texten är på både svenska och engelska. Lär dig mer om bävern, hackspetten, rördrommen, gamla träd och Herrfallet och Hjälmarens historia.
 • Kronskogen-Stenby äng
  Ett av Eskilstunas viktigaste friluftsområden som nyttjas av många boende i närområdet. Förutom motionsspår och hundpromenader kan du också njuta av artrika skogsmiljöer, ekbacken Stenby äng och ett ljust och levande odlingslandskap.
 • Kvarntorp
  Kvarntorps naturreservat ligger på branten mellan Mälarmården och Näshultasjön. Här kan du njuta av kilometervis av vandringsleder, trevliga rastplatser och spännande kulturarv. Sörmlandsleden passerar genom området längs med sjön från Stocksjö till Fålludden, en sträcka som är vacker och populär bland vandrare. Ett vindskydd finns vid Boängsudden och bakom Kvarntorp används en hällmark med utsikt över sjön ofta som rastplats. Cykelleden Näckrosleden passerar förbi längs den slingrande grusvägen.
 • Ridö-Sundbyholmsarkipelagen
  Naturreservatet omfattar Ridö-Sundbyholmsarkipelagen, cirka 160 öar, holmar och skär i Mälaren, mellan Eskilstuna och Västerås. Delar av naturreservatet går även in i Strängnäs kommun. Här kan du uppleva lummiga ädellövskogsområden och öppna betesmarker. Hit tar du dig enbart med båt.
 • Skriren-Kvicken
  Naturreservatet har fått sitt namn av de två sjöar som finns här. Här kan du fördjupa dig i geologin eller stilla njuta av solglittret i sjön. Reservatet har två vandringsslingor som tar dig runt hela området. Populärt bland fågelskådare.
 • Skäret
  78 hektar stort reservat strax intill Mälarbaden utanför Torshälla. Öppna betesmarker som formats av betesdjur genom åren, lummiga ek- och askdungar och snårig strandskog.
 • Sofiebergsåsen
  Sofiebergsåsen ligger cirka 2 km väster om Jäders kyrka och är ett välkänt och populärt utflyktsmål om våren när backsipporna blommar i massor. Men även senare på året är reservatet väl värt ett besök för den botaniskt intresserade. Här växer till exempel backtimjan, backnejlika och kattfot. En lättgången stig går genom reservatet och upp på åsen där man har en milsvid utsikt över omgivningen. Här passar det att slå sig ner på en filt och njuta av vidderna. Vid parkeringen finns även ett fikabord där man kan äta sin matsäck.
 • Sundbyholm
  Sundbyholm är ett populärt utflyktsmål som passar perfekt för dig som gillar att vandra. Här kan du ta en tur i den frodiga bokskogen eller i den mer karga tallskogen. Slottsparken är öppen för allmänheten året om. Här finns en badstrand, småbåtshamn, lekpark, flera rastbord och grillplatser. Strax sydost om slottet finns Sigurdsristningen, ett av vårt lands förnämsta fornminnen. Den nära 1000-åriga illustrationen berättar några välkända episoder ur Sigurd Fafnesbanes saga, som vi känner till genom bland annat isländska Eddadikter. Läs mer om Sundbyholm som besöksmål.
 • Sundbyholmsåsen
  Sundbyholmsåsen är en grusås och utgör en del av Kjulaåsen. Sundbyholmsåsen ligger i princip mitt i naturreservatet Sundbyholm som beskrivs ovan. 
 • Sörfjärden
  Sörfjärdens naturreservat ligger väster om Strands Gård mellan Eskilstuna och Strängnäs invid Mälaren och är en klockren utflykt för den fågelintresserade. Landskapet runt Sörfjärden bjuder på en mångfald av kultur och natur. Slättbygderna runt denna långgrunda mälarvik präglas av såväl småjordbruk, herresäten och storgods. Från åsen får du en magnifik utsikt över de vidsträcka vassbårderna och strandängarna med dess rika fågelliv. Fortsätter du norrut i reservatet kan du om våren se backsippa, kattfot och gullviva som växer i betesmarken. I direkt anslutning ligger Strands golfbana med säsongsöppen restaurang, cafe, logi m.m. I närheten ligger också fältstationen Rördrommen som bedriver forskning och inventeringsarbete inom naturreservatet. Här finns ett tillgänglighetsanpassat fågeltorn och utställningar.
 • Tolamossen
  Tolamossen ligger i anslutning till naturreservatet Skiren-Kvicken. Tillsammans utgör de ett cirka 160 hektar äldre barrskogsområde. 
 • Varglyan
  Varglyan är ett relativt svårtillgängligt naturreservat mellan Eskilstuna och Hälleforsnäs. Namnet kommer från den grottliknande gång som finns mellan ett stort stenblock och en bergvägg i södra delen av reservatet.
 • Vilsta
  Vilsta är ett populärt och välbesökt område. I Vilsta finns flera olika motionsspår och Sörmlandsleden går genom naturreservatet. Snörika vintrar finns ett flertal spår för längdskidåkning. Intill naturreservatet finns andra besöksmål som exempelvis slalombacke, frisbeegolfbana och Vilstastugan med omklädningsrum, café och restaurang.
 • Årby
  Naturreservatet i Årby är en populär plats för friluftsliv i Eskilstuna. Här finns flera stigar och motionsspår, och vandringsleden Gyllenhielmska leden passerar här. I reservatet hittar du även Naturstugan – här kan du få inspiration och kunskap om naturen, se en utställning eller prata med en naturvägledare. Naturreservatet består av delar av flera gamla gårdar som legat här sedan 1600-talet. Marken ägdes då av kronan, det vill säga av staten. Alla ytor användes efter sina egenskaper, till exempel var det som nu är torra åkrar i norr förr slåtterängar som översvämmades årligen och gav rikligt med hö till djuren på vintern.

Du kanske också är intresserad av:
Vandringsleder i Eskilstuna
Cykelleder i Eskilstuna
Friluftsliv i Eskilstuna