Eskilstuna.nu Den officiella besöksguiden

  • Utsikt över Mälaren från Gyllenhielmska leden

  • Sörmlandsleden

Vandring & leder

Upptäck vad Eskilstunas natur har att erbjuda genom någon av de vackra vandringslederna Gyllenhielmska leden (24 km) eller Sörmlandsleden (100 mil).

Att vandra är ett perfekt sätt att upptäcka nya platser på. Den sörmländska naturen bjuder på allt från fridfulla sjöar till djupa skogar och historisk kulturbygd – upptäck själv på en vandring utifrån dina förutsättningar.

Gyllenhielmska leden

Gyllenhielmska leden sträcker sig från Årbystugan till Sundbyholms gästhamn. Hela leden är 36 km lång, men det går också bra att gå en del av sträckan. Leden går genom skog, över bergknallar och längs fält. På sommaren kan du stanna till och ta ett bad i Sundbyholm, Slätviken eller vid Ostra knall. Naturen längs leden är också mycket fin på våren och hösten.

Från 2013 finns en förlängning på Gyllenhielmska leden från Sundbyholm till Björsund där den knyts samman med Pilgrimsleden som tar vid på andra sidan sundet, i Strängnäs. Det var i slutet av 1000-talet som den engelske missionären, som senare gav namn åt Eskilstuna, blev stenad till döds i Strängnäs och enligt legenden blev buren till dåvarande Tuna.

Sörmlandsleden

Sörmlandsleden är en 100 mil lång led som sträcker sig genom hela Sörmland. Etapperna är av varierande karaktär, från en lättsam promenad till mer krävande vandring. Längs leden finns anlagda rastplatser och skärmskydd att sova i. Vilstarundan, en del av Sörmlandsleden, är en rundslinga på cirka 8 km i ett vackert naturreservat med rik flora. Etappen börjar längs Eskilstunaån, på Skjulstaberget möts du av en strålande utsikt och här finns rester av en av de två fornborgar som ligger längs slingan. På Eskilstuna Tourist Information på Fristadstorget finns en översiktskarta över hela Sörmlandsleden, där de olika etapperna finns utmärkta.

Motions- och elljusspår

För den som vill gå ut en liten tur i skogen, finns en spårkarta över Nybyskogen i Torshälla under sektionen “Dokument” på den här sidan. Mer information om Eskilstunas motionsspår hittar du på den kommunala webbplatsen eskilstuna.se. I Eskilstuna och Torshälla finns även Hälsans Stig.

Naturreservat

I Eskilstuna Kommun finns vackra och varierade naturreservat, med allt från mälaröar och öppna landskap till trollska skogar. Flera av dem passar bra för kortare utflykter och vandringar.

Eskilstuna Tourist Information hjälper gärna till med fler förslag för dig som vill ut och vandra.

Du kanske också är intresserad av: