Eskilstuna.nu Den officiella besöksguiden

Vilsta skidstadion

Elitmotionärer, hobbyskidåkare och familjer på utflykt – i Vilsta skidstadion samlas människor med helt olika skiderfarenheter, i alla åldrar under skidsäsongen. 

Vilsta friluftsområde är en kommunal fritidsanläggning, 4 kilometer från centrala Eskilstuna, som sprudlar av aktivitet året om. Vintertid är det allt fler som söker sig till det vackra friluftsområdet för en härlig dag fylld av snöaktiviteter. Vilstabacken med skidlift lockar många slalomåkare, och alldeles intill finns Eskilstunas kanske bästa pulkabacke.

Skidspår för alla

Är längdskidor mer din melodi finns det ett flertal längre och kortare spår som du kan utforska. Det finns både naturspår som är kostnadsfria att åka på och konstsnöspår där du betalar för att åka. Terrängen i spåren är varierande så oavsett om du bara vill ut på en skön eftermiddags tur eller om du ligger i hårdträning inför Vasaloppet, har Vilsta skidstadion garanterat ett spår som passar. När vädret tillåter är konstsnöspåren öppna mellan 06:00 och 22:00.

Skidlekpark och slalomskola

I Vilsta skidstadion finns aktiviteter som passar alla åldrar. För de lite yngre skidåkarna finns en skidlekpark där barn kan prova längdskidåkning på ett lekfullt sätt med gupp, hinder, kullar och olika leksaker. För barn som vill prova att åka utför arrangerar Tunafors Slalom en skidskola med träningar i backen och i liften. Utöver lekparken och vilstabacken finns också ett elbelyst ”knattespår” med lättare terräng, perfekt för den lille som vill testa sina kunskaper.

 Konstsnöspår i Vilsta (avgiftsbelagda):
– Vinterlekplats / Knattespåret – Elbelyst
– Rekarne Sparbanks spåret – Elbelyst
– Glidarspåret – Elbelyst
– Elitspåret – Delvis belyst

Natursnöspår i Vilsta (gratis):
–  2,5 km röda spåret – Elbelyst
– 5 km gula spåret – Delvis belyst
– 9,7 km Ingen markering – Elbelyst
– 10 km gröna spåret – Delvis belyst

Om Vilsta
I Vilsta finns flera olika motionsspår och Sörmlandsleden för längdskidåkning, vandring, mountainbike med mera. Intill naturreservatet finns andra besöksmål som exempelvis frisbeegolfbana och Vilstastugan med omklädningsrum, sporthall, gymnastikhall, vandrarhem, konferensanläggning, orientering, minigolf, kanot, ridning, beach volleyboll, bad, café och restaurang. Området ligger nära centrum i Eskilstuna och det går bra att åka buss till Vilsta skidstadion.