Eskilstuna.nu Den officiella besöksguiden

Eskilstunas 10 populäraste besöksmål

Artiklar

Vilka besöksmål i Eskilstuna och Torshälla får man bara inte missa vid ett besök? Vi har listat några av de mest populära och välbesökta platserna (utan inbördes ordning). 

ReTuna Återbruksgalleria är unik i sitt slag och skapar rubriker världen över

Gallerian som enbart säljer återbrukade, upcyclade och miljövänliga produkter tar årligen emot besökare från världens alla kontinenter. Om du är intresserad av shopping, miljö och hållbarhet får du inte missa att besöka ReTuna Återbruksgalleria, den svenska gallerian som sätter ribban för framtidens handelsplatser globalt.

Parken Zoo är barnfamiljernas favorit

På Parken Zoo hittar du allt ett barn kan önska: nöjespark, utomhusbad, artistuppträdanden, camping och djurpark med Sveriges största tam- och klappdjursområde. Här finns mycket att uppleva för familjens yngsta medlemmar, så passa gärna på att övernatta på den intilliggande campingen, kanske får du upptäcka hur det känns att vakna till lejonvrål.

Sigurdsristningen på Ramsundshällen är ett av Sveriges förnämsta fornminnen

Sigurdsristningen är unik bland Södermanlands fornlämningar och runristningar, och ett av Sveriges förnämsta fornminnen från 1000-talet. Ristningen har rönt stor uppmärksamhet på grund av det märkliga bildinnehållet. Är du intresserad av runristningar kan du göra en cykeltur i runornas spår, där ett av stoppen är vid Sigurdsristningen.

Munktellbadet – första badhuset i Sverige med miljöklassificeringen Miljöbyggnad Guld

Munktellbadet är Sveriges första badhus som förärats den prestigefulla miljöklassificeringen Miljöbyggnad Guld. Här finns familjebad, relaxavdelning, biobassäng, klättervägg, 50-meters simbana och mycket mer. Ett uppskattat besöksmål bland barnfamiljer!

Vi är stolta över att vara Sveriges första badhus som certifierats med Miljöbyggnad Guld. Det betyder att våra besökare kan bada med gott samvete eftersom Munktellbadet byggts med miljövänliga material och har en hög energieffektivitet, säger Torbjörn Bergvall, affärsområdeschef på Munktellbadet.

Sundbyholmsområdet utmed Mälarens strand är en riktig pärla

Cirka en mil från centrala Eskilstuna hittar du Sundbyholm – en vacker oas med något för alla smaker. Här finner du bland annat Mälarens längsta naturliga sandstrand, ett naturreservat med trevliga leder i varierande längd, den mäktiga Sigurdsristningen, Sundbyholms travbana, Sundbyholms slott, camping och gästhamn.

Sommartid används slottsparken som konsert- och evenemangsområde. Sommartid är det även möjligt att kliva ombord på flera av Rederi Mälarstadens båtturer här. Du kan också hyra bryggflotte och göra en egen liten utflykt.

Torshälla – en gemytlig utflyktspärla med gediget kulturarv

Den lilla staden Torshälla är en gemytlig utflyktspärla med ett imponerande kulturarv strax utanför Eskilstuna. Här kan du bland annat besöka Bergströmska Gården, Ebelingmuseet och Torshälla kyrka. Ta en promenad i skulpturparken med slingrande gångar, konstverk och en vacker utsikt över ån och gamla Torshälla med sina mysiga gränder, kullersten och trähus.

Om du blir fikasugen under ditt besök i Torshälla huserar det populära och anrika caféet Amarant här.

Rademachersmedjorna är ett levande kulturav med full aktivitet än idag

Rademachersmedjorna är ett öppet friluftsmuseum mitt i Eskilstuna med ett flertal välbevarade hus från Reinhold Rademachers smidesmanufaktur från 1650-talet. Ett av Sveriges mest välbevarade borgerliga 1600-talsmiljöer. I dag används området fortfarande av lokala hantverkare. Butikernas öppettider kan variera, men själva området är öppet dygnet runt och har fri entré. Utomhus finns flera utställningar, öppna dygnet runt, året om. Sommartid är det öppet i museismedjan, leksmedjan och det hålls guidade visningar av området.

Museerna i Eskilstuna och Torshälla bjuder på allt från industrihistoria till dagsaktuell konst

På Eskilstuna och Torshällas museer kan du hitta allt från pedagogiska barnutställningar, gamla traktorer och högaktuell konst. Här äger även många spännande evenemang rum, som konstverkstad, ångmaskinskörning, seminarier, workshops, guidningar m.m. Se evenemangsguiden för kommande evenemang.

Eskilstuna Ölkultur – Sveriges äldsta bryggeripub

Eskilstuna Ölkultur är landets första bryggeripub, ett måste att besöka om du är en smula intresserad av den bärnstensfärgade drycken öl. Här bryggs det lokalproducerat, med kunskap, respekt och kanske det viktigaste av allt, en stor kärlek till öl. Ta en guidad visning, gå på provning eller njut av en bit mat och lite musik. Sommartid öppnar Eskilstuna Ölkultur upp sin uteservering vid slussvaktarstugan, Eskilstunas bästa läge med kvällssol utmed ån.

Eskilstunas scener och arenor ger staden puls

På Eskilstunas scener och arenor sker allt från idrotts- till kulturevenemang året om. Några av stadens mest välbesökta arenor är bland annat STIGA Sports ArenaTunavallen, Sundbyholmstravet, Lokomotivet, Biografbaren och Eskilstuna Motorsportarena. För en överblick över kommande evenemang, se evenemangsguiden.

Självklart finns det mycket mer att se och göra i Eskilstuna vid ett besök

Den här artikeln skrapar bara lite på ytan av allt som finns att se, uppleva och smaka av i Eskilstuna. Kolla gärna in fler sidor för mer inspiration inför ditt Eskilstunabesök, kontakta Eskilstuna Tourist Information för personliga tips eller signa upp dig på Destination Eskilstunas nyhetsbrev längst ned på denna sida.