Eskilstuna.nu Den officiella besöksguiden

  • Foto: Christer Nordqvist

Hållbara matupplevelser året runt

Artiklar

Mat är ett av livets glädjeämnen och sörmlänningarna älskar god mat och dryck! I Sörmland och Eskilstuna finns ett brett utbud av producenter och aktörer som tillsammans skapar ett smörgåsbord av närproducerade och hållbara matupplevelser. 

Stadsnära hållbara matupplevelser

På Faktoriholmen vid Eskilstunaån ligger Eskilstuna Ölkultur. Ett mikrobryggeriet där man utöver läskande öl även kan njuta av sörmländska råvaror efter säsong. I Rademachersmedjorna, ett vackert hantverkskvarter från 1600-talet, hittar du Jernberghska, som serverar maträtter med ekologiska och biodynamiska produkter.

Hos Color Food mitt i centrum kan du njuta av färgglada sallader, smoothies fyllda med superbär, vitaminfyllda shots och kallpressade juicer producerade av frukt och grönsaker. Maten som tillagas är gjord med kärlek och omsorg för att du ska få en smakupplevelse utöver det vanliga.

På Kungsvägen säljer Printz Bageri bröd och bullar av ekologiskt odlad spannmål, sörmländskt mathantverk och läckra mackor att ta med eller käka på plats. På samma adress huserar Fika by Anna, som serverar rawfika och luncher baserat på ekologiska och sjysta råvaror. I utkanten av Eskilstuna ligger ReTuna Återbruksgalleria med Café Returama, där man kan ta en paus i shoppandet av återbrukade saker och njuta av en ekologisk och klimatsmart lunch eller fika.

Hållbara restauranger och caféer runtom Eskilstuna

Ett stenkast från Mälaren ligger Sundbyholms Slott med en miljömärkt restaurang. I slottsköket tillagas allt med råvaror som är i säsong och så mycket det går med lokala råvaror och produkter. Strax utanför Torshälla, i gamla kulturhistoriska byggnader, ligger Wäsby Magasin där Bistro Wäsby erbjuder luncher, fika och glass.

Mitt inne i Torshälla ligger Wäsby Café Gröna Villan, här serveras och tillverkas det mesta från grunden; surdegsbröd, kaffebröd och italiensk glass. Inte långt från Torshälla ligger Marys Café lantligt och bjuder på en skön blandning av närproducerad mat, musik, konst och inredning. I Näshulta ligger säteriet Magdakullan, med anor från 1200-talet. Här finns förutom en dignande butik en fantastisk restaurang och ett café. Menyn innehåller rätter med eget nötkött och lokala råvaror. Vackert lantligt beläget öster om Eskilstuna ligger Kafé Kalkugnstorp, ett säsongsöppet kafé där det serveras ekologiskt hembakt och egenproducerat utifrån säsong.

Gårdsbutiker med närproducerat

På landsbygden runtom Eskilstuna ligger ett brett utbud av gårdsbutiker, där du kan handla närproducerat och ekologiskt. Många sorters grönsaker beroende på säsong, honung, marmelad, sylt, saft, nektar, fisk, frukt & bär. Finaste konserver, bröd och bakade sötsaker, kött och mycket mera. Sortiment och öppettider varierar beroende på säsong och några erbjuder även självplock av t ex jordgubbar och potatis.

REKO Eskilstuna

Bor eller jobbar du i centrala Eskilstuna och vill handla lokalproducerade råvaror är REKO Eskilstuna något för dig. REKO Eskilstuna erbjuder direkthandel av livsmedel, plantor/blommor och biprodukter, mellan lokala producenter och konsumenter. Varor förhandsbeställs via en facebookgrupp REKO Eskilstuna och en gång i veckan är det varuutlämning på Strömsholmen i Eskilstuna. Producenterna säljer endast från den egna produktionen. Gå med i facebookgruppen för mer information.

Matevenemang med Sörmländska producenter

I Eskilstuna med omnejd arrangeras under året en rad evenemang med den lokala maten och drycken i fokus. Senvintern inleds med Korv & Brödfestivalen i Stallarholmen. En festival med fokus på god mat, friluftsliv och vinternjutning. Sista helgen i maj är det Rabarberfestival runt om i Sörmland. De lokala matföretagarna bjuder på vårens och sommarens tidigaste primörer. Under första helgen i september arrangeras Sörmlands största skördefest, Aptitrundan. Matföretagare visar upp sin verksamhet, säljer sina produkter och lagar läckra måltider, anordna aktiviteter och bjuder på aptitbitar ur höstens skafferi.

Under året medverkar Bondens egen Marknad på olika evenemang runtom i Sörmland; NM i Food Truck och SM i Gatumusik i Mariefred och Hantverksmarknaden i Malmköping. Bondens egen Marknad erbjuder torghandel med lokalproducerade och säsongsanpassade produkter.

Läs mer om närproducerade och hållbara matupplevelser

  • Stolt mat i Sörmland vill informera, inspirera och aktivera alla som ser mat som en viktig utvecklingskraft för Sörmland. Årligen ger man ut ett inspirerande  magasin, som bl a finns på turistbyråer och medlemsföretagen runtom i Sörmland. Passa på att bläddra i magasinet digitalt.
  • Sörmlands Matkluster Ekonomisk Förening ska bidra till att öka medlemsföretagens lönsamhet och omsättning och öka kompetensen inom matområdet.
  • Konceptet Bondens egen Marknad innebär att alla produkter kommer från gårdar som ligger nära marknadsplatsen, inom en radie av 250 km. Producenten som står på marknaden ska själv ha odlat, fött upp eller förädlat allt som säljs på marknaden. Hörnstenarna är färskhet, kvalitet, närproducerat och inga mellanhänder.
  • Eskilstuna kommun är en Fairtrade City. Vilket innebär att kommunen engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion.
  • Läs gärna om tips på andra hållbara aktiviteter och upplevelser i Eskilstuna.