Eskilstuna.nu Den officiella besöksguiden

  • RademachersmedjornaEtt levande friluftsmuseum

    Foto: Per Groth

  • MunktellmuseetUpplev en del av Eskilstunas industrihistoria

    Foto: Per Groth

  • Eskilstuna stadsmuseum

    Foto: Per Groth

Museum i Eskilstuna

Artiklar

I Eskilstuna finns ett flertal intressanta museer. Är du intresserad av konst eller kanske industrihistoria? Eller vill du gå på friluftsmuseum eller hembygdsmuseum? Oavsett smak så finns det garanterat något för alla.

Fem minuters promenad från tågstationen och fem minuter från varandra hittar du stadens mest välbesökta museer: Rademachersmedjorna, Eskilstuna Stadsmuseum, Munktellmuseet och Eskilstuna Konstmuseum. En symbol i järn, inlagd i trottoarernas stenbeläggning, visar vägen från Centralstationen till museerna. Följer du dem hittar du enkelt till konsten, kulturen och Eskilstunas historia.

Rademachersmedjorna

Rademachersmedjorna är ett öppet friluftsmuseum mitt i Eskilstuna med ett flertal välbevarade hus från Reinhold Rademachers smidesmanufaktur från 1650-talet. Området är öppet dygnet runt och har fri entré. Utomhus kan du titta på utställningen Glömda historier som handlar om personer som har bott och verkat i smedjorna. Museismedjan och leksmedjan har öppet sommartid.

Eskilstuna stadsmuseum + Lilla Stadsmuseet

På Faktoriholmarna i centrala Eskilstuna ligger Eskilstuna stadsmuseum. Det är ett stadshistoriskt museum där du får uppleva en fungerande, mekanisk verkstad och mängder av ångmaskiner från en svunnen tid. Några dagar om året eldas det i ångpannan och ångmaskinerna väcks till liv! I upplevelserummet Faktotum kan stora och små experimentera själva med bland annat magnetism och elektricitet. I utställningen Slottet som försvann berättas om slottet som en gång fanns i Eskilstuna och i utställningen Laddat får du se och känna på de skjutvapen som tillverkades i huset som idag är stadsmuseet. Stadsmuseet hette tidigare Faktoriet och Faktorimuseet.

Lilla stadsmuseet är en permanent utställning för barn på Eskilstuna stadsmuseum. Här kan barnen upptäcka och utforska Eskilstunas historia genom pedagogisk lek. Här kan barnen till exempel tillaga en kunglig middag ett 1700-tals slott, bli kapten på ångbåten Eskilstuna eller sköta caféet vid Rinmanstorget. Värt att tilläggas är att året då Lilla Stadmuseet invigdes ökade besöksantalet med 90% på Eskilstuna stadsmuseum. En riktig succé med andra ord.

Munktellmuseet

På Munktellmuseet kan du bland annat se den första svenska traktorn från 1913 och den första hjullastaren från 1954. Dessutom hittar du världens först serietillverkade ramstyrda dumper med det svenskklingande namnet “GrusKalle”. Munktellmuseet ägs och drivs av Volvo Construction Equipment. Museets uppgift är att samla, bevara och visa historiska föremål producerade av Munktell, Bolinder-Munktell, Volvo BM, VME samt Volvo Construction Equipment.

Eskilstuna Konstmuseum

Eskilstuna konstmuseum ligger i en gammal industribyggnad i Munktellstaden. Här finns konstmuseets samling från 1600-talet fram till idag. På museet hittar du fem rum för tillfälliga utställningar, två pedagogiska verkstäder, konstbibliotek, butik samt restaurang. Museet inrymmer även Svenskt barnbildarkiv. Förutom utställningsverksamhet erbjuds guidade visningar, föreläsningar, workshops, familjesöndagar och mycket mer.

Mälby Traktormuseum

Ca 1,5 mil utanför Eskilstuna ligger Mälby Traktormuseum. Här finns totalt 1400 objekt, varav ca. 60 traktorer. Här finns takspånhyvel, skomakarmaskin, skräddarmaskin och hushållsredskap. Även en BP-mack och en smedja finns att beskåda vid ett besök. I lanthandeln kan du se hur det såg ut i en lanthandel när seklet var ungt.

Trafikverkets väghistoriska samlingar

I Kjula ca 1 mil utanför Eskilstuna ligger den tidigare vägstationen. Här bevaras Trafikverkets väghistoriska samlingar sedan 1980. De väghistoriska samlingarna är unika och här finns ett hundratal maskiner och fordon från hela 1900-talet, tillsammans med tusentals föremål i olika storlekar och utföranden, som alla är kopplade till väghistoria. Öppet efter överenskommelse – visningar för grupper sker året om i mån av tid.

Sörmlandsgården

Sörmlandsgården är en del av Eskilstuna Stadsmuseum och är en typisk 1800-talsgård som idag fungerar som friluftsmuseum. Alla byggnader och föremål på Sörmlandsgården har samlats in av Erik Andersson i Gutebrunn som år 1921 skänkte alltihop till Eskilstuna stad. Gården ligger i området Djurgården och sommartid ordnas aktiviteter av föreningen Sörmlandsgårdens vänner. Du som besökare får till exempel vara med och klippa får, laga mat på “gammalt” vis, leka gamla lekar och hälsa på djuren.

Lagersbergs säteri

Lagersbergs säteri är en av Sveriges bäst bevarade karolinergårdar. Lagersberg Säteri är beläget ca 3 km sydväst om Eskilstuna centrum och bjuder på en spännande historia. Säteriet är öppet under sommaren, men visningar kan bokas året om. Delta på en visning och upplev de fina takmålningarna och kakelugnarna i huvudbyggnaden. I visningen ingår också ett besök i statarbostaden. I en av flyglarna finns ett sommarcafé. Eskilstuna stadsmuseum bedriver denna verksamhet på uppdrag av stiftelsen Lagersberg som äger och förvaltar säteriet.

Det gamla tryckeriet

Det gamla tryckeriet är ett levande tryckerimuseum där du kan lära dig hur man producerade trycksaker för över 100 år sedan. Kontakta Eskilstuna Magasinet AB för mer information.

Torshälla: Ebeling & Bergströmska gården

I Torshälla, strax utanför Eskilstuna, finns två museum – Ebelingmuseet och Bergströmska gården. Ebelingmuseet är ett museum tillägnat Torshällas mångsidige konstnärsprofil Allan Ebeling. Här visas måleri, keramik och skulptur. Hembygdsmuseet Bergströmska gården är en gammal borgargård som klarade sig undan branden 1798. Gården tas om hand av hembygdsföreningen S:t Olofs gille och är väl värd ett besök.