Eskilstuna.nu Den officiella besöksguiden

  • Foto: Alice Öberg

  • Eskilstuna ölkultur

Eskilstuna ölkultur

Sveriges första bryggeripub, Eskilstuna Ölkultur, är ett måste att besöka om du är en smula intresserad av den bärnstensfärgade drycken öl. Här bryggs det lokalproducerat, med kunskap, respekt och kanske det viktigaste av allt, en stor kärlek till öl.

I dag räcker det med att bara sticka in näsan genom den karaktäristiska välvda porten till det gamla vapentekniska museet för att förstå vad begreppet Ölkultur innebär. Här doftar det av humle och malt och den stora bryggerikitteln i koppar ser verkligen ut att höra hemma i de anrika gamla lokalerna. I restaurang Ölkultur kan du äta enkel och vällagad mat som ska smaka bra och passa till öl och kökschefen Lasse Dahlén använder helst sörmländska råvaror efter säsong.  Här kan du njuta av god mat och gott öl samtidigt som du diskuterar öl med andra ölentusiaster!

Av ölälskare, för ölälskare

När föreningen Eskilstuna Ölkultur bildades 2004 hade man två målsättningar; att sprida ölkultur och att starta ett lokalt bryggeri. Vid uppstarten var föreningen sluten. Sällskapet huserade i en gammal slussvaktarlokal på 50 kvadratmeter vilket gjorde det intimt och mysigt för medlemmarna. Ryktet spred sig om den lilla föreningen och fler och fler ölpassionerade människor sällade sig till den växande skaran medlemmar. Eskilstuna Ölkultur hade öppet fredagar och lördagar mellan 16:00 och 22:00, rökfritt och ingen hög musik. Något som drog till sig en helt ny grupp människor som gärna njuter av god öl men som inte riktigt känner sig hemma bland ungdomarna på stadens andra krogar.

Eskilstuna Ölkultur – Ett bryggeri med kropp och själ

Den mysiga lilla puben blev så småningom för liten för det allt större trycket från besökare. Ny lokal fann man i det som tidigare var Eskilstunas Vapentekniska museum, en lokal som inte bara var tillräckligt stor, den hade också stark anknytning till Eskilstunas industrihistoriska arv. Det fanns dessutom äntligen plats för Ölkulturs andra målsättning, att starta ett lokalt bryggeri. Det efterlängtade bryggverket införskaffades och installerades. Här kom de lojala medlemmarna till hjälp. Vanliga människor som på sin lediga tid var med och slet, byggde golv och drog el. Det engagemang och viljan att hjälpa till som medlemmar och andra Eskilstunainvånare visat, har varit direkt avgörande för bryggeripubens existens. Idag är Eskilstuna Ölkultur en mycket uppskattad del av Eskilstunas kulturella utbud.  Öltörstande människor från när och fjärran besöker puben för att ta del av den lokalproducerade och framförallt goda ölen.

Bryggerivisning med ölprovning

Den sanne ölentusiasten kan förmodligen en del om öl, men det finns alltid utrymme att lära sig mer! Gå på en av Ölkulturs ölprovningar och förkovra dig i ölets vetenskap. Lär dig hur grundråvarorna malt, humle, jäst och vatten kan bli till öl med oändliga smakvariationer. Med nyvunna kunskaper blir ölprovningen efteråt extra nöjsam. En bryggerikväll kan kombineras med mat, underhållning och konferens och vill man stanna kvar som gäst efter visningen går det alldeles utmärkt. I bryggeributiken som ligger direkt i anslutning till puben kan du köpa öl upp till 3,5%, presentkort på ölprovning och mycket annat. Bryggeributiken är öppen alla vardagar 09:00 – 16:00

Skulle du önska att du kunde köpa Ölkulturs öl på systembolaget går det numera alldeles utmärkt!