Eskilstuna.nu Den officiella besöksguiden

 • Rothoffsparken

  Foto: Elias Blees

 • Rothoffsvillan

  Foto: Per Groth

 • Rothoffsparken

  Foto: Elias Blees

 • Rothoffsparken

  Foto: Elias Blees

Rothoffsparken

Besök Rothoffsparken, en park i hjärtat av Eskilstuna med botanisk inriktning och en skojig lekpark för de yngre. Här finns det blommor, bär, kryddor och träd att lära sig mer om eller helt enkelt njuta av.

En modern park med forntida charm

Trots sin centrala position är Rothoffsparken en lugn och harmonisk plats, inramad av hundraåriga ekar. Här kan du ta det lugnt eller ha kul, ung som gammal. I den frodiga parken kan man ha picknick, spela fotboll eller helt enkelt slappna av. Parken har, trots sina moderna detaljer, kvar sin 1600-tals charm och är idag ett kulturminnesarv, samt en av stadens mest kända parker.

Vad kan man göra i Rothoffsparken?

När man besöker Rothoffsparken möts man av träd, buskar och blommor men även en lekpark, en damm med bågade små broar och en biodling. Alla växterna har små beskrivande skyltar för den som vill lära sig mer. I dammen kan man ibland se karpar simma omkring och änder, stillsamt flyta runt på ytan. I lekparken finns det gungor, en klätterställning, en studsmatta och en gungande jeep för de äventyrsfulla. Utöver detta finns en stor gräsmatta med plats för picknickar, luncher och lekar. Vid huvudentrén till parken möts man av Rothoffsvillan- en ståtlig byggnad från sent 1800 tal som har gett karaktär till parken i många år.

Fredrik Rothoff och hans villa

Rothoffsparken har fått sitt namn ifrån Fredrik Rothoff som mot slutet av 1740-talet, flyttade in i den exklusiva Rothoffsvillan som man möts av vid huvudentrén till parken. Därefter bodde Rothoffs son Birger Fredrik Rothoff i Rothoffsvillan. Birger var en väldigt uppskattad man som bland annat förde Eskilstunas talan i riksdagen, som tack för sin skicklighet och sina bidrag till staden Eskilstuna hedrades han år 1809 med en bergsrådstitel. Birger Fredrik Rothoff var även den sista i familjen Rothoff som bodde i villan. År 1869 flyttade Kaptenen Gustaf Blix in och lät år 1880 uppföra den byggnad som står idag.