Eskilstuna.nu Den officiella besöksguiden

  • Stora Sundby slott

    Foto: Pierre Pocs

  • Sundbyholms slott

    Foto: Pierre Pocs

  • Stora Sundby slott

Slott

Det finns tre klassiska slott i Eskilstuna kommun som antingen är helt eller delvis öppet för besökare, Sundbyholms slott, Stora Sundby slott och Fiholms slott. Samtliga slott har en stark historia med koppling till svenska kungar och mäktiga släkter.

Sundbyholms slott

På Sundbyholms slott bedrivs idag hotell och restaurang. Här kan du avnjuta afternoon tea med obeskrivliga mängder godsaker, dinera i stämningsfull miljö eller lösa mordmysterier. Här arrangeras bröllop, konferenser och en mängd andra aktiviteter. Du kanske har sett den vackra miljön i något av avsnitten från TV4:s ”Bonde söker Fru” som enligt tradition spelar några av de inledande avsnitten här.

Stora Sundby slott

Gården har en lång historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Det imponerande slottet invid Hjälmarens vatten var en dröm om en romantisk riddarborg som blev verklighet. Slottet började att byggas redan på 1400 talet och är ombyggt och påbyggt i etapper. Slottet fick sitt nuvarande utseende 1848 med fyra stora torn symboliserande årstiderna, 12 små torn för månaderna, 52 rum för veckorna och 365 fönster för dagarna. Slottet används idag som privat bostad. Under sommarhalvåret är det dock möjligt att förhandsboka visningar för grupper. Slottsparken är öppen för besökare året om. För jaktintresserade arrangeras även viltjakt på ägorna.

Fiholms slott

Fiholmslott består av två ståtliga flygelbyggnader som uppfördes av rikskanslern Axel Oxenstierna på 1640-talet. Slottet ägs privat men visas för förbokade grupper.