Eskilstuna.nu Den officiella besöksguiden

Gårdsbutiker

I Eskilstuna hittar du en rad olika gårdsbutiker där du kan handla närproducerade och ekologiska produkter. 

Sundbyholms kött och fisk

Gårdsbutiken i Sundbyholm erbjuder ett stort urval delikatesser som passar både till vardag och fest. Hos Sundbyholms Kött & Fisk handlar du direkt av producenten, vilket innebär att priserna hålls nere. Här hittar du bland annat kött och fisk producerade på gården, färskt svenskt kött, korv och hamburgare, färska skaldjur, sillar, dessertostar, saft, sylter och marmelader, olivolja och vinäger, grillmarinader, kryddor och flingsalt, choklad, fudge och praliner, presentartiklar och presentkort.

Öppettider: torsdag 13:00-18:00, fredag 10:00-18:00, lördag 10:00-15:00.
Övrig service: erbjuder rökning av kött som lämnas in på butiken.
Adress: Sundbyholm Hammartorps gård, 635 08 Eskilstuna

Magdakullan

Magda säteri är en av pionjärerna inom ekologisk odling och djurhållning. Här kan du köpa närproducerat och ekologiskt i naturskön miljö. Du hittar också fisk, ost, rapsolja, ägg, skorpor, sylt och andra delikatesser.

Öppettider butik och café: lördag – söndag 10:00-16:00. Restaurangen öppen fredag 16:00-22:00.
Magdakullan stänger för ombyggnation och kommer därför att ha stängt v.42-v.47. och öppnar upp igen den 30/11 för julbordsservering.  
Övrig service: Restaurang med lunchbuffé och à la carte (kvällstid), kostnadsfri kovandring med guide varje lördag, catering, inredningsbutiken Magda NK och boende.
Adress: Magda säteri, 643 97 Västra Näshulta

Solby Gård

Solby Gård ligger inbäddat mellan öppna fält och skogar, med närhet till Mälaren. Gårdsbutiken erbjuder ett stort sortiment av potatis, jordgubbar, hallon, ägg, rapsolja, honung, grönsaker, inredning och andra delikatesser.

Öppettider: onsdag-fredag 10:00-18:00, lördag 10:00-15:00.
Övrig service: självplock av jordgubbar under sommaren och självplock av potatis under hösten.
Adress: Solby gård 1, 635 09 Eskilstuna

Granerfeldts trädgårdscenter

Hos Granerfeldts trädgårdscenter kan du välja dina växter direkt ur odlingen, uppleva växtåret och följa plantorna från frö till färdig planta. Du kan också köpa obesprutade grönsaker efter säsong producerade med 100% bioenergi. Till exempel tomat, paprika, lök, chili, kryddväxter och gurka.

Öppettider: Blomväxthuset har stängt för säsongen.
Tomatodlingen är öppen fram tills oktober. Tors-fre 10:00-17:00, lördag 10:00-14:00.
Adress: 63508 Ostra, Eskilstuna

Kalkugnstorp

I mjölkrummet på Kalkugnstorp är det numera gårdsbutik. Här säljs produkter från den egna gården, både odlat samt en del förädlade produkter. Sortimentet varierar utifrån säsong och består bland annat av marmelad, chutney, grönsakssalt, äppelmust, ägg och tobak samt grönsaker och det som plockas på gården. Här finns det också olika lantrasdjur: skånska blommehöns, linderödsgrisar och gutefår. Det finns möjlighet att beställa köttlådor med gutelamm. Namnet Kalkugnstorp kommer sig av att det förr låg en kalkugn här, varav lämningar finns kvar på platsen än idag.

Öppettider: söndag 12:00-15:00 eller efter överenskommelse via telefon 070-447 53 94
Övrig service: kafé, bytesbibliotek med böcker och DVD-filmer, äppelmusteri, köttlådor, minimarknader.
Adress: Kjulamon Kalkugnstorp, 635 06 Eskilstuna

Robert E’s Botaniska

En härlig gårdsbutik på Skåningegård som bjuder på naturliga och äkta råvaror som egenodlade grönsaker, blommor och chokladprodukter.

Öppettider: lördag 11:00-16:00, söndag 11:00-15:00
Övrig service: kafé.
Adress: Skåningegård, Flättorp Solhem, Eskilstuna

Larslunda Hembageri

På Larslunda Hembageri värnar man om djur och natur, därför används i huvudsak så många ekologiska råvaror som möjligt i tillverkningen av bakverk för själ & hjärta! Här tillverkas även Gelé, marmelad, saft och sylt – utan färgämnen samt mindre socker.

Öppettider: lördag 15:00-17:30, söndag 16:00-18:30
Övrig service: Leverans enligt överenskommelse.
Adress: Kjulamon Larslunda, 635 06 Eskilstuna

Närsjö Gård (Far Con AB)

Närsjö Gård är en levande familjegård som ligger vid Hjälmarens utlopp till Eskilstunaån och Mälaren. Här produceras ekologiskt och kravmärkt kött från djur som vuxit upp i sin egen takt och ätit naturligt foder producerat på egna marker. Förbeställning av köttlådor samt möjlighet att handla direkt vid besök under förutsättning att man ringer innan.

Öppettider: ring för att beställa kött eller för besök (telefon: 070-309 00 05).
Övrig service: anordnar marknadsdagar, gårdsbesök och grissafari.
Adress: Närsjö Gård, 635 13 Eskilstuna

Skirfalls Jordgubbsodling

Självplock av jordgubbar strax utanför Eskilstuna.

Öppettider: säsongsöppet, se facebooksida för mer information.
Övrig service: nej
Adress: Skirfalls gård, 635 19 Eskilstuna

Fler tips på lantliga besöksmål

 • Mary’s Café
  Mary’s Café ligger i Åkerby i en härlig miljö som bjuder på en skön blandning av mat, musik, konst och inredning. Det är en idyll med röda trähus där man kan slappna av i en skön hängmatta i skuggan av ett äppelträd, njuta av god och närodlat ekologisk mat eller fika i trädgården och i växthuset. Marys öppnar upp för säsongen den 28 april, mån-sön 11-17 hela sommaren.
  Adress: Åkerbyvägen 2, Eskilstuna
 • Wäsby Café & Bageri
  Gårdsbageriet i ladugården på Wäsby ligger i en vacker lantlig miljö. Där finner du hembakade bröd och bakverk. Öppettider Wäsby Café och Bageri: torsdag 12:00-18:00, fredag 12:00-17:00, lördag 09:00-16:00, söndag 11:00-16:00.
  Övrig service: Det finns fler butiker på Wäsby där du kan köpa allt från inredning, barnkläder, ost, blommor och keramik.
  Adress: Rosells väg, Torshälla

REKO Eskilstuna – hållbar handel för dig som bor och verkar i Eskilstuna

Handla lokal mat utan mellanhänder – direkt av Eskilstuna och Torshällas matproducenter? Låter det för bra för att vara sant, det är det inte. REKO Eskilstuna erbjuder direkthandel av livsmedel mellan producent och konsument med Facebook som verktyg. Varor förhandsbeställs via facebookgruppen REKO Eskilstuna och med jämna mellanrum träffas konsumenter och producenter för samordnad varuutlämning. Tack vare förhandsbeställningen blir det inget matsvinn för producenterna.

Producenterna får endast sälja från egen produktion, dvs inga mellanhänder eller grossister. Och det är endast livsmedel, plantor/blommor och biprodukter till det som produceras som får säljas. Varuutlämningen sker med jämna mellanrum på en förutbestämt plats. Gå med i facebookgruppen för mer information.