Eskilstuna.nu Den officiella besöksguiden

 • Foto: Alisa Anton

Hållbar julshopping i Eskilstuna

Sidor

Så här i jultider är det lätt att drabbas av klimatångest. För att undvika det har vi lite tips för ett mer hållbart och miljösmart förhållningssätt inför julrushen.

I en värld där shopping blivit ett stort miljöproblem krävs det medvetna konsumenter och smarta lösningar för att det ska ske en förändring. Kring jul är konsumtionen extra hög – genom att göra medvetna och strategiska val kan du göra en stor insats för miljön. #MiljöEvolution

Handla återbrukat, upcyclat och återvunnet

ReTuna Återbruksgalleria är det enkelt att göra hållbara val, oavsett om du letar julklappar, gå-bort-gåva, blomarrangemang, verktyg, inredning eller kläder. Missa inte Re:Design:Julmarknad den 15 december då du kan fynda personliga och unika julklappar. Alla produkter här är ­renew-design, recycle, upcycle, återbruk, eko, KRAV-märkt eller på något sätt klimatsmart.

Ett annat tips är att fynda julklappar med historia på någon av stadens alla loppmarknader och secondhandbutiker. I evenemangsguiden hittar du loppisar som arrangeras vid enstaka tillfällen.

Välj lokalproducerat, ekologiskt och hållbart

Genom att handla lokalt stödjer du våra lokala företag och skapar ett bättre näringslivsklimat. På sikt leder det till fler jobb och att fler vågar satsa på sina verksamheter. Dessutom minskar transporter av varor. Genom att efterfråga ekologiska alternativ kan vi gemensamt bidra till ett ökat utbud av ekologiska varor lokalt.

 • Handla lokalproducerad mat hos närliggande gårdsbutiker och matproducenter. Observera att många gårdsbutiker har ett säsongsbetonat utbud. Hos Sundbyholms kött och fisk kan du till exempel köpa olika typer av rökt lax till julbordet. Ett annat tips är att köpa surdegsbröd till jullediga långfrukostar i Printz bageributik på Kungsgatan.
 • Har du inte provat Eskilstuna Ölkulturs prisbelönta julmust? Den är perfekt att ge bort i present om man vill undvika att ge bort alkohol, och den passar perfekt till julbordet.
 • Eskilstunaföretaget ReDew revolutionerar jeansbranschen och skapar hållbara jeans. Dessutom skänker de en del av vinsten till ett miljöprojekt som värnar om djur varje år. Jeansen finns att köpa på nätet, och i butiken EGO Sweden på Kungsgatan.
 • Eskilstuna Delikatesshandel har ett stort utbud av svenska delikatesser med fokus på närproducerat och ekologiskt. I butiken kokas egen kola, den smakar precis så som kola ska smaka!
 • Lokala kreatören Retrash by Maud skapar silver- och naturstensmycken, bruksföremål, kläder, heminredning, ullhantverk, konst, och mycket mer. Hon använder sig av växtbaserade färger, återbruk och har ett miljö, slow- och hållbarhetstänk.
 • Köp en andel i ett jordbruk och få färska grönsaker direkt från din lokala bonde varje vecka. Mylla Farm är ett andeljordbruk i Näshulta, strax utanför Eskilstuna. Där kan du välja mellan att köpa en primörandel (skörd maj-juni) och/eller en liten eller stor andel under huvudsäsongen (juli-okt).
 • Hos hantverkarna i Rademachersmedjorna kan du köpa lokalproducerat hantverk som keramik, järnsmide, knivar, stöpta ljus, läder och konst. Passa gärna på att besöka Rademachersmedjorna under Julmarknaden 30 november-1 december.
 • Galleri Konst-igt i Gamla Staden kan du köpa konst av lokala konstnärer.
 • Rolf Bergs jultomtar är välkända för sitt genuina nordiska utseende och för sin goda kvalitet. I fabriken i Torshälla finns en butikslokal med försäljning över disk.
 • Eskilstuna stadsmuseum kan du handla lokalt hantverk, lokalhistoriska och skönlitterära böcker och rättvisemärkta leksaker. Passa gärna på att ta en fika i museets KRAV-certifierade café.

Skapa något unikt och personligt

Om man är lite pyssligt lagd är möjligheterna för att skapa personliga och unika julklappar oändliga. Återbruka gamla möbler, fynda ramar på loppis och rama in fotografier som du själv har tagit eller prova på drejning och ge bort en personlig kaffekopp? Hos Keramik by Anna och Gamla stadens krukmakeri kan du testa på att dreja, prova på att skapa läderhantverk hos Antfarm Steel & Leather.

Ge bort en upplevelse

En present behöver nödvändigtvis inte vara en produkt. Det kan även vara en upplevelse! Vi vill gärna slå ett slag för att göra saker tillsammans – är det något som gör oss människor lyckliga är det kvalitetstid med personer vi tycker om. Packa väskan med en god picknick, snöra på kängorna och vandra Sörmlandsleden eller Gyllenhielmska leden, gå på spa, bio, konsert, museum eller teater. Bjud ut någon på en middag med lokala läckerheter.

Hjälp någon att bli mer hållbar i sin vardag

 • Plastbanta: ge bort saker som minimerar platsanvändning i framtiden till exempel sugrör i metall, måttenheter till köket i porslin eller metall, bambutandborste, påsar till grönsaker (till exempel den här påsen som Retrash by Maud har gjort).
 • Släng inte i onödan: Laga och lappa kläder istället för att slänga dem. Hos Axelinas Manufaktur och Diverse kan du få kläder omsydda, lagade och lappade. Här kan du också köpa sytillbehör för att kunna fixa enklare saker själv.
 • Hållbara transporter: starta en bilpool med grannarna, samåk, ta cykeln istället för bilen eller ge bort ett pendlarkort.

Inslagspapper måste man ha, eller?

Nej. Det måste man inte, och det finns många alternativ till att köpa nytt inslagspapper:

 • Sy egna påsar i tyg som kan återanvändas.
 • Spara och återanvänd det du får av andra, både papper och snören går ofta bra att återanvända.
 • Leta hemma i gömmorna: notblad, tidningspapper, tyger, kläder, gardiner, glasburkar, kartonger, tapetbitar m.m. Låt kreativiteten flöda.
 • Undvik plastsnören och dekorera dina paket med element från naturen. Förslagsvis en liten grankvist, kottar, stenar eller kastanjer.

Hos Eskilstuna slöjdförening finns unika och vackra papperspåsar tillverkade av tapetrester. Eskilstuna Delikatesshandel har presentförpackningar och dekorationer skapade av naturligt material som är ämnade att återanvändas.

Läs gärna den här artikeln i Aftonbladet med Anna Bergström, Centrumledare ReTuna Återbruksgalleria för mer inspiration på samma tema.

Handla för Eskilstuna

Eskilstuna har ett brett urval av shoppingmöjligheter för dig som ändå vill köpa någonting nytt. Välj gärna ekologiska varor som är tillverkade på ett hållbart sätt.

I Eskilstunas stadskärna hittar du gallerior och mindre butiker och en bit utanför centrum finns köpcentret Tuna Park. Längs Köpmangatan i Gamla Staden ligger småbutiker med ett unikt utbud av gallerier, antikt och heminredning. I Butikerna på Wäsby i Mälarbaden finner du inredning, mode och presenter, delikatesser, noga utvalda varor för dig och ditt hem, en del av dem är lokalproducerade. Vi tipsar gärna om att göra ett besök i Eskilstuna den första adventshelgen,  då är det julmarknader på flertal platser i Eskilstuna och utbudet av hantverk är stort! Visste du att Eskilstuna blev utnämnda till Årets Fairtrade City? Genom att handla i Eskilstuna bidrar du till ett levande näringsliv, fler jobbtillfällen och större utbud. Gör en god handling och handla för Eskilstuna.