Eskilstuna.nu Den officiella besöksguiden

  • Café Returama

ReTuna Återbruksgalleria

Brinner du för miljö, hållbarhet och återbruk? Besök Sveriges första återbruksgalleria, ReTuna. Här hittar du butiker som säljer allt från möbler, inredning och kläder till verktyg och cyklar.

Konceptet går ut på att man kan lämna in saker här, istället för att kasta dem. Sedan tar butikerna hand om de olika föremålen på olika sätt, restaurerar, renoverar eller återbrukar. Vi kallar det HållbarEvolution!

I “Returen” lämnas brukbara saker in

I anslutning till gallerian ligger en toppmodern återvinningscentral. De prylar som Eskilstuna- och Torshällaborna vill bli av med, men som fortfarande är brukbara lämnas in i ”Returen”. Där tas de emot av depåns personal, som gör en första utgallring innan sakerna skickas vidare till butikerna i gallerian.

Aktiviteter och event

Under året genomförs en rad aktiviteter där hela återbruksgallerian bjuder in till exempelvis skördefest, klädbytardag, luciafirande, julmarknad, vintermarknad, vårstädningskalas osv. Dessa evenemang kompletteras med att arrangera föreläsningar, event och workshops som ger besökare och kunder inspiration och kunskap kring miljö, hållbarhet och återbruk (upcycling).

Café Returama

För den som blir hungrig finns Café Returama som serverar klimatsmarta rätter och fika i en unik miljö.

Ett centrum för återbrukande kunskap

I samma byggnad som återbruksgalleria driver Eskilstuna Folkhögskola sin ettåriga utbildning Recycle Design – Återbruk. Syftet med att knyta utbildningen till ReTuna är att göra köpcentrumen till en plats där människor kan lära sig om återvinning, återbruk och design i kombination med attraktiv shopping av återbrukade produkter.

ReTuna – en förebild för andra

ReTuna är en av de få, och kanske hittills den enda kretsloppsparken i hela världen där hela kedjan vävs ihop. Under gallerians första år kom cirka 30 kommuner och representanter från USA, Kina och Indien på studiebesök till gallerian.

Gallerians öppettider

Måndag-fredag 10-19
Lördag-söndag 10-15

Hitta till ReTuna Återbruksgalleria

Med bil: Adressen är Folkestaleden 5 och ReTuna ligger cirka 8 minuters bilväg från Eskilstuna centrum. Svänger du av från E20 (huvudled mellan Stockholm och Göteborg) når du gallerian på bara några minuter.

Med buss: Buss 7 stannar vid hållplatsen ”Ekeby våtmark” som ligger precis vid gallerian. Från Fristadstorget tar bussresan cirka 10 minuter.

Crazy Mondays på ReTuna Återbruksgalleria

Artiklar

Handla galet bra prylar till galet bra priser hela dagen! Varför? För att den här världen vi lever i är galen. Vi behöver konsumera ibland, vi behöver nya saker. Men vi behöver också konsumera på ett smart och hållbart sätt. I Returen på ReTuna kan man lämna in saker som man inte längre behöver, därefter kan dessa prylar säljas igen på ReTuna Återbruksgalleria. Kan du först...