Eskilstuna.nu Den officiella besöksguiden

  • Rolf Berg

Rolf Berg keramik

Rolf Bergs jultomtar är välkända för sitt genuina nordiska utseende och för sin goda kvalitet. En handgjord produkt från början till slut. Rolf Berg Keramik är ett populärt utflyktsmål med besökare från både när och fjärran.

Företaget är beläget i samma byggnad som Ebelingmuseet i Torshälla. Där finns fabriken med tillverkning, syning, paketering och en mysig butikslokal med försäljning över disk. I Portugal drivs en fabrik som gör all gjutning och brända terracottafigurer skickas sedan till Sverige för glasering. I början arbetade Rolf ensam i företaget och gjorde allt ifrån design av figurerna till tillverkning, glasering, bränning och försäljning. Allt eftersom verksamheten växte blev företaget tvungna att anställa personal och att utöka butiken.

Idag har Rolf Berg Keramik AB 3-6 personer heltidssysselsatta beroende på säsong. År 1998 sålde Rolf företaget till sina barn Iréne Berg och Magnus Berg, som redan tidigare varit anställda i företaget under många år. Idag driver Rolf tillsammans med hustrun Siv, Rolf Berg Design AB, där han enbart sysslar med design av tomtar, glas, porslin, textil och andra keramikprodukter.

Historik Rolf Berg

Rolf Berg är född och uppvuxen i Torshälla. Hans förkärlek till keramikkonsten och skapandet av egna figurer började i tidig ålder. I Torshälla fanns ett krukmakeri där bröderna Landin arbetade som krukmakare. Rolf tillbringade mycket av sin fritid där, han fick se och lära sig hur man tillverkade saker i keramik. Vid 15 års ålder började Rolf som konditorlärling på konditori Amarant i Torshälla. Där bakade han tårtor, kakor, bullar och gjorde en del marsipanarbeten.

Så småning om började han att skapa sina egna figurer i lera, som han sedan lämnade in för bränning på Landins Krukmakeri. Det blev lodisar, troll, vikingar och tomtar som han sedan målade och sålde på Torshälla Marknad. Året var 1967. Men intresset för keramiken tog överhand och 1976 startade Rolf sin egen firma, en liten keramikverkstad, hemma vid bostaden. Tomtar, troll och vikingar började att tillverkas i allt större volymer och sedan rullade allt på och resulterade i Rolf Berg Keramik AB.