Eskilstuna.nu Den officiella besöksguiden

 • Klosters kyrka

  Foto: Per Groth

 • Rademachersmedjorna

  Foto: Per Groth

 • Munktellstaden

  Foto: Per Groth

 • Fristadstorget

 • Ta en promenad längs Eskilstunaån

Upptäck Eskilstuna på en timme

Göra

Var miljösmart och utforska Eskilstuna till fots! Ta en härlig vandring längs Eskilstunaån och upptäck några av stadens fina och intressanta platser. Hela promenaden är cirka 3 kilometer lång och tar ungefär 40-60 minuter, det går bra att ta sig fram med permobil och barnvagn. 

1. Rademachersmedjorna

En vandring i “Smedstaden” börjar förslagsvis i Rademachersmedjorna. Det var här som Eskilstuna fick sitt goda rykte som smidesstad. Idag är området ett öppet friluftsmuseum med hantverkare, butiker, kafé och restaurang.

2. Munktellstaden

I området kring Munktellstaden kan du spendera många timmar. Innan du kommer till Munktellstaden, går du över Eskilstunaån till Faktoriholmarna. Här ligger Eskilstuna Stadsmuseeum på höger sida och på vänster sida Eskilstuna Ölkultur med bryggeripub, butik och visningar. På andra sidan Eskilstunaån, i själva Munktellstaden, ligger Eskilstunas Konstmuseum  och Munktellmuseet. Här hittar du också den toppmoderna arenan STIGA Sports Arena, multiarenan Munktellarenan och badhuset Munktellbadet. I området finns även kaféer och restauranger.

3. Klosters kyrka

I hjärtat av Stadsparken ligger Klosters kyrka. Kyrkan ritades av Otar Hökerberg och stod klar 1929. Altartavlan är från 1600-talet och gjorda av den flamländske mästaren Martin de Vos. Yngve Lundströms färgsprakande fönster har fjorton motiv med S:t Eskil, helgonet som gett sitt namn åt Eskilstuna.

4. Gamla Staden

Från Klosters kyrka följer du Strandgatan åt sydost och kommer då till Gamla Staden. Det här är Eskilstunas ursprungliga stadskärna och äldsta kvarter med anor från 1100-talet. Längs den stenbelagda Köpmangatan finns mode- och inredningsbutiker, delikatesshandlare, konstgallerier, skönhetssalonger, kaféer och en mängd vackra byggnader.

5. Fristadstorget

Fristadstorget är stadens vardagsrum med torgförsäljning och gott om aktiviteter året runt. Slå dig ned vid vattenspegeln med något gott från de kaféer och matställen som finns runt torget. Medan du tittar på folklivet kan du passa på att spana in Eskilstunas stadshus från 1897, ritat av Emil Befwe, eller den spektakulära skulpturen Pin Point av konstnären Olov Tällström.

Här kan du läsa/ladda ner tillhörande karta som PDF.