Eskilstuna.nu Den officiella besöksguiden

  • Foto: Jennifer Lundkvist

  • Foto: Jennifer Lundkvist

Ekeby våtmark

Ekeby våtmark är ett rekreationsområde som är alldeles utmärkt för dig som är intresserad av att kika på fåglar, studera växter eller vill packa picknickkorgen och gå en rofull promenad.

I utkanten av Eskilstuna ligger det annorlunda parkområdet som är öppen för besökare dygnet runt, året runt. Ekeby våtmark är en populär plats för flyttfåglar att rasta på, därför kan du under vår och höst upptäcka en mängd unika fågelarter. Med dess rika flora och mångfald är våtmarken en plats där många växter och djur trivs. Utmarkerade promenadstråk för både längre och kortare turer finns, med rastplatser för er att avnjuta en mysig medpackad lunch eller fika på. Passa på att ta med dig en kikare och gå upp i ett av fågeltornen och spana!

Ekeby våtmark är Sveriges största anlagda våtmark med sina 40 hektar och 8 stora dammar, men det är inte bara det som är imponerande med våtmarken – den är också en del av den reningsprocess som bidrar till att minska utsläppen av kväve i Mälaren med hela 75 ton per år genom att omvandla det till ofarligt luftkväve.

Det går bra att ta sig till våtmarken på cykel, eller till fots, genom att följa å-stråket från centrum. Ekeby våtmark ligger även precis intill ReTuna Återbruksgalleria, så passa på att ta en klimatsmart shoppingtur på er utflykt – eller fortsatt resan genom våtmarken ut till charmiga småstaden Torshälla genom att följa Eskilstunaån.