Eskilstuna.nu Den officiella besöksguiden

  • Lilla gatan, Torshälla

Torshälla

Torshälla är en liten utflyktspärla en bit utanför Eskilstuna. Torshälla tillhör Eskilstuna kommun men har en egen identitet med anor som går tillbaka till 1317 då Torshälla fick sina stadsrättigheter. Och redan nu har förberedelserna för att fira stadens 700-årsjubileum startat.

Torshälla har ett rikt kulturarv, vilket framför allt märks då konstnären Allan Ebelings skulpturer smyckar staden. Här finns också Ebelingmuseet som visar hans och barnen Marianne och Harriet Ebelings verk samt tillfälliga utställningar av andra konstnärer. I Torshälla finns även många andra verksamma konstnärer till exempel Rolf Berg Keramik samt Keramikstudion.

Bergströmska gården är en borgargård från 1700-talet som klarade sig ifrån branden 1798. I dag är hembygdsmuseet inrymt där.

Varje år arrangeras ett stort antal evenemang av olika slag och det mest välkända är kanske den välbesökta Torshälla Marknad  som alltid går av stapeln den första helgen i september. Missa inte heller Konstrundan på påskafton med ett 40-tal utställare runt om i Torshälla.