Eskilstuna.nu Den officiella besöksguiden

Åke Johansson – Which side are you on?

Utställningen visas 9 november – 4 januari.
Vernissage 9 november kl. 12.00-16.00. Invigning kl. 13.00.

Vi möts av bilder med en otrolig detaljrikedom och en viss sorgsenhet. Motiv som skildrar olika människoöden och utslagna individers vardag. Relationer vilka skulle kunna appliceras på den samhällssituation vi har idag med flykt, utanförskap, ensamhet, konflikter och klimatkris. Företeelser vi alla har ett kollektivt ansvar för och tvingas ta ställning till.

Titeln till utställningen, Which side are you on? kommer från en av bilderna i Åke Johanssons serie Ur Marlows dagbok, där dessa ord står skrivna. I samma bild ser vi också en resväska ståendes på marken framför ett stängsel. Resväskan som tecken för människan i uppbrott. Eller människan på flykt.

Åke Johansson var under sin yrkesverksamma tid som grafiker en av Sveriges främsta kopparstickare, men har sedan cirka 5 år tillbaka slutat att producera nya bilder och utställningar. Flertalet av de grafiska bladen i Which side are you on? är inlånade ur konstsamlare Janne Svenssons privata samling*.

*Janne Svensson har synts i Eskilstuna kulturliv i olika sammanhang under årens lopp. Och är sedan 2005 amatörgallerist på Eskilstuna Ölkultur.