Eskilstuna.nu Den officiella besöksguiden

 • Gästhamnen Torshälla

 • Sundbyholms gästhamn

 • Mälarbadens gästhamn

Båt & gästhamnar

Eskilstuna och Torshälla ligger mellan de två stora sjöarna Mälaren och Hjälmaren. Genom samhällena flyter den breda å som förbinder de två sjöarna. Med båten har du tillgång till vackra öar och skär utanför vår stad. Gästhamnar finns i Sundbyholm och Torshälla. Härifrån utgår också turbåtar under sommartid.

Gästhamnar

 • Sundbyholms gästhamn 
med 90 platser. Blå flagg. Servicehus med WC, dusch, bastu, tvättstuga, skötrum och latrinvask. Hamnkontor med full service. Eget bageri. Kiosk/livs. Båtplatser med el och vatten. Slottsrestaurang. Uthyrning av bryggbåtar, tandemcyklar.
  Sundbyholm är ett vackert friluftsområde med stor sandstrand, mysiga promenadslingor och grillplatser. Hamnen ligger i Sundbyholms slottspark och på gångavstånd finns Sigurdsristningen och Sundbyholms travbana.
 • Torshälla gästhamn 
med 7+6 platser. Blå flagg. WC, dusch, eluttag, tvättstuga och septitank. 700 m till turistinformation, bankomat, post, apotek m.m. 
  Gästhamnen ligger i Torshälla-ån, intill den gamla delen av Torshälla där du kan strosa omkring i trånga gränder, besöka kyrkan med spår från 1100-talet och framåt och hembygdsmuseet Bergströmska gården. Om du följer å-kanten uppströms promenerar du snart förbi Tors bockar av Allan Ebeling och kommer en liten bit längre upp till Ebelingmuseet och Rolf Bergs keramiska verkstad.
 • Mälarbadens gästhamn med 12 platser. Obemannad. Ingen el.
  Gästbrygga i anslutning till barnvänligt fritidsområde med sandstrand och lekpark. I området finns också camping och golfbana med restaurang.
 • Stora Kvisslaholmen med 5 platser. Klubbholme i Östra Hjälmaren med klubbstuga. Tillgång till toalett (TC). Hamnvärd: Östra Hjälmarens Motorbåtsklubb

Turbåtar

 • Rederi Mälarstaden kör Havsörnen, västra Mälarens snabbaste och största passagerarfartyg. Sommartid tar Havsörnen dig mellan Sundbyholm, Ridön,  Västerås, Mariefred och Strängnäs. M/s Havsörnen utgår från Torshälla med räkkryssningsturer under perioden mitten av maj till början av september med populära kvällsturer med räkor och trubadur på Mälaren. M/s Havsörnen är även tillgänglig för charter, konferenser, företagsarrangemang och grupper för upp till 200 personer.
 • Ångslupen S/S Gerda trafikerar vattnen kring Eskilstuna under sommarsäsongen bla. Näshultasjön, Eskilstuna ån.
 • Kanalbåten S:t Olof kommer inte att sjösättas under 2019 på grund av att båten är i behov av reparationer. Eskilstuna kommun har som målsättning att S:t Olof ska kunna sjösättas inför säsongen 2020.