Eskilstuna.nu Den officiella besöksguiden

  • Foto: Micke Sandström

Kanot & kajak

I Eskilstuna kan du paddla kanot och kajak rakt genom stadskärnan. Ett annorlunda och roligt sätt att upptäcka staden på både som besökare och invånare! Kanske ser du en häger lyfta från en sten eller hör plasket av en bäver som dyker.  

I Eskilstuna är det alltid nära till vattnet. Ån som rinner mellan Eskilstuna och Torshälla förbinder sjöarna Hjälmaren och Mälaren. Broarna över Eskilstunaån är låga men med kanot eller kajak kan du paddla rakt genom.

Att paddla den 100 km långa rundturen Mälaren-Hjälmaren tar mellan tre dagar och en vecka. I foldern “Eskilstuna sett från ån” som finns bifogad på denna sida kan du ta del an sträckan genom Eskilstuna – från Skogstorp i söder till Torshälla i norr.

Kanotleden genom Eskilstuna

Kanotleden genom stan är i huvudsak bred och fin. Det finns två startställen, Skogstorp eller Gillberganäs badplats. Turen som börjar i Skogstorp är av familjekaraktär och lämpar sig väl för nybörjare. Den innehåller fyra landtransporter (lyft) som är ganska lätta, under förutsättning att man har en kanotvagn. Turen avslutas i Torshälla gästhamn efter 4-5 timmar med paus.

Den andra turen är lite tuffare och längre. Man börjar då vid Gillberganäs badplats och ansluter, efter en vacker tur med flera lyft och delvis bredare vatten, till rutten som börjar i Skogstorp. Den här turen tar cirka 7-8 timmar inklusive paus.

Hyra kanot

Sporthuset Eskilstuna har fem kanoter för uthyrning vid Sommarhemmet vid Hyndevad. Kontakta Sporthuset Eskilstuna på tfn: 016-13 71 70 för bokning och mer information.
Kanotkungen som är verksam  i  Strängnäs har möjlighet att transportera och hyra ut kanadensare till Eskilstuna med omnejd.

Fler tips

Eskilstuna Tourist Information hjälper gärna till om du har frågor och funderingar , vi kan också rekommendera var du kan stanna för att äta lunch eller köpa glass.

Vandra och paddla i inspirerande natur med erfaren naturguide. Kontakta företaget Naturkraft som arrangerar olika events och paddelturer på förfrågan.

Du kanske också är intresserad av:
– Friluftsliv i Eskilstuna
Friluftsområden
– Naturreservat
– Vandringsleder
– Cykelleder