Eskilstuna.nu Den officiella besöksguiden

 • Foto: Alexander Dummer

40 saker att göra tillsammans med barn

Artiklar

Oavsett om du planerar en resa till Eskilstuna eller bor i staden kan man ibland behöva tips på roliga saker att göra med barnen. Här tipsar vi om 40 saker du kan göra i Eskilstuna tillsammans med barn i olika åldrar.

1. Snurr, gung och nära-djur upplevelser på Parken Zoo

Parken Zoo kan du träffa djur från världens alla hörn i djurparken eller roa dig i nöjesparken. Det finns härliga åkattraktioner för både stora och små barn och ett utomhusbad för den som behöver svalka ned sig. Konserter, teater och annan underhållning sker från två scener. Allt ingår i entrépriset.

2. Plaska loss på Munktellbadet

I det industrihistoriska området Munktellstaden hittar du ett av världens mest moderna badhus med aktiviteter och upplevelser för alla – Munktellbadet. Här finns en 50-meters bassäng, två multibassänger, relaxavdelning och ett familjebad. Badet ligger alldeles intill Eskilstunaån med en spektakulär vy.

3. Besök Lilla stadsmuseet

Besök utställningen Lilla stadsmuseet på Eskilstuna stadsmuseum där barnen lär sig om Eskilstunas historia genom pedagogisk lek. Utställningen har skapats med ledorden glädje, upplevelse och kunskap! Fri entré.

4. Provsitt gamla traktorer på Munktellmuseet

Munktellmuseet kan du bland annat se den första svenska traktorn från 1913 och den första hjullastaren från 1954. Museets uppgift är att samla, bevara och visa historiska föremål producerade av Munktell, Bolinder-Munktell, Volvo BM, VME samt Volvo Construction Equipment. Och det bästa – barnen får klättra upp i maskinerna och provsitta!

5. Besök Sundbyholm och lyssna på sagan om Sigurdsristningen

Sundbyholm är ett naturskönt område strax utanför Eskilstuna. Här hittar du Sundbyholms slott, Sundbyholms travbana, Mälarens längsta naturliga sandstrand, lekplats, vandringsleder och en prisbelönad marina. I gästhamnens restaurang och café kan du passa på att svalka av dig med en glass eller något att äta. Sigurdsristningen, en av landets mest uppmärksammade fornlämningar, hittar du också i Sundbyholm. Här kan du lyssna den spännande Sigurdssagan – som den beskrivs i Sigurdsristningen på berghällen (barnversion).

6. Åk båt

Det finns goda möjligheter att ta en tur med båt från Eskilstuna och Torshälla. Städerna är belägna mellan Mälaren och Hjälmaren. Från Sundbyholm kan du åka till Stockholm eller Västerås på en härlig tur på Mälaren. Eller varför inte ta en tur ut till Ridön? Här kan du vandra längs natur- och kulturstigen eller ta ett dopp vid någon av bryggorna.

7. Lär dig mer om kor på Magdakullan

Följ med på kovandring! På Magdakullan kan du gå en promenad till djuren och lära dig mer om kor och kalvar, hagmarker och ensilage. Sommartid går turen till en beteshage och vintertid träffar du rödkullorna i ladugården. Magdakullans kovandring tar ca. tjugo minuter, erbjuds varje lördagar klockan 14:00 och är kostnadsfri. Passa även på att besöka gårdsbutiken och loppisen när du ändå är här. Magdakullan har vintertid oregelbundna öppettider, se hemsidan för exakta tider.

8. Fiska

Eskilstuna är staden där du kan fånga din egen regnbågsöring mitt i centrum. Vill du veta mer om hur och var du kan fiska i Eskilstuna kan du läsa mer på: Fiske i Eskilstuna.

9. Lek loss i en av alla lekparker

I Eskilstuna och Torshälla finns gott om lekmöjligheter utomhus. Prova någon av alla de lekplatser som finns runt om i staden. Flera har roliga teman som rymdlekplatsen i Årby, djungelparken i Rothoffsparken och äventyrsparken med tema sjöfart i Torshälla.

10. Bada ute i det fria

För den badsugne finns det många badplatser att välja mellan i Eskilstuna. Sundbyholm, Vilsta, Skjulsta och Mälarbaden är populära och välkända bad, medan Pottskär, Slätviken och Ängsholmen är lite mindre och lugnare. Vill du bada i tempererade pooler är Parkenbadet i Parken Zoo ett bad som passar familjer med barn i alla åldrar (ingår i entrébiljetten till Parken Zoo, det går ej att lösa separat biljett till badet).

11. Testa på livet som smed i Rademachersmedjorna

Ett av Eskilstunas största besöksmål är friluftsmuseet Rademachersmedjorna. Du hittar de välbevarade husen från Reinhold Rademachers smidesmanufaktur från 1650-talet. Besök de hantverkare som finns i området eller följ med på någon av de guidade visningarna som hålls sommartid. För barnen finns en leksmedja där man kan testa på livet som smed.

12. Äventyrsbanan i Vilsta (måste förbokas)

Söker du en utmaning och gillar höga höjder? Då är Äventyrsbanan i Vilsta en aktivitet för dig! Banan går över 25 stationer på fem till nio meters höjd och avslutas med en linbana. Äventyrsbanan är en bokningsbar aktivitet för grupper från åtta personer. Obs – längdkrav finns, passar lite äldre barn.

13. Ät lokalproducerad glass (gärna i stora mängder)

Ett populärt besöksmål sommartid är Slagsta Glass. Hit vallfärdar Eskilstunaborna för att njuta av lokalproducerad glass. Hos Wäsby Cafe Gröna Villan i Torshälla kan du njuta av egenproducerad italiensk glass.

14. Hyr kanot & kajak

Det är alltid nära till vattnet i Eskilstuna! Med kanot eller kajak kan du paddla rakt genom staden längs ån som rinner mellan Torshälla och Eskilstuna. Turen som börjar i Skogstorp är av familjekaraktär och lämpar sig väl för nybörjare.

15. Åk skidor

Den som gillar skidåkning har flera alternativ i Eskilstuna. I Vilsta friluftsområde finns möjlighet att prova längdskidor i något av elljusspåren eller utförsåkning i slalombacken. I Vilsta finns dessutom en skidlekplats där barn på ett lekfullt sätt kan öva sina kunskaper i skidåkning. Gupp, hinder, kullar och leksaker gör längdskidåkning till ett äventyr! Skidor finns att hyra på Sporthyra i Vilsta.

16. Skridskor

För den skridskosugne finns många alternativ. På Eskilstuna Isstadion är det möjligt att åka skridskor både i Sméhallen och i träningshallen. Du kan även åka skridskor mitt på Fristadstorget i Eskilstuna. Skridskor finns att låna.

17. Prova på friidrott

Eskilstuna friidrott arrangerar prova-på-träning varje måndag och onsdag. Sommartid håller de till på Ekängen Friidrottsarena och vintertid i MunktellArenan. För barn i alla åldrar.

18. Spela minigolf

Att spela minigolf är en aktivitet som passar både stora och små. På Tuna Park Minigolfcenter och Eskilstuna Bangolfklubb vid Vilsta Camping finns fina utomhusbanor och på Munktellarenan finns en inomhusbana.

19. Bowla

På Eskilstuna Bowlingcenter i centrala Eskilstuna kan du bowla, köra femkamp och spela shuffleboard (du kan också ha ditt barnkalas här).

20. Skejta eller åk inlines på ZeroOneSix

I Eskilstuna finns en av Sveriges bästa inomhushallar för skateboard, kickbike, BMX och inlines – ZeroOneSix. Här kan du spendera en heldag om du är en den sorten som gillar fart och trixande (här kan du också arrangera kalas).

21. Prova på klättring

Den klättringssugne kan bege sig till Eskilstuna Klätterklubb. Där finns en av Sveriges bästa inomhusväggar. En dag varannan vecka finns möjlighet att prova på att klättra (ingen erfarenhet krävs) för barn från sju år. Föräldrar får såklart också prova!

22. Gå på bio

Vill du se film? I Eskilstuna finns två biografer att välja mellan, Sf-biografen Rio med fem salonger och Royal Biograf & Kulturhus där den som önskar se mer smala filmer.

23. Besök Leos Lekland

Låt barnen leka loss på Leos Lekland. Här finns mängder av rutschkanor och roliga klättermöjligheter. På Leos står leken, bus och rörelse i centrum. Här hittar du även restaurang och café som passar både barn och vuxna (kalasmöjligheter finns).

24. Gå på barnteater

I Eskilstuna finns ett stort utbud av kultur även för de små.

 • Loppan arrangerar teaterföreställningar där barnen innan och efter varje föreställning får chans att klä ut sig, prova på att spela teater, rita eller dansa.
 • Riksteatern i Eskilstuna har ett utbud av familjeföreställningar som är populära.
 • Eskilstuna Stadsbibliotek hålls teater och andra aktiviteter för mindre barn.

25. Studsa loss och öva parkour på Hop n Pop

Hop N Pop är en 1700 kvadratmeter stor trampolinpark med studsmattor, multisportarena, hinderbana, parkourpark och mycket mer. En perfekt plats att rasta ben fulla av spring (här arrangeras även kalas och aktiviteter som passar barn, ungdomar och vuxna med barnasinnet kvar).

26. Besök ett naturreservat

En av Eskilstunas unika tillgångar är just närheten mellan stadskärna och natur. Packa picknickkorgen, ta med svamp/bärkorgen och gör en utflykt till någon av Eskilstunas naturreservat eller friluftsområden. Eskilstuna har flera vackra naturreservat med allt från Mälaröar och öppna landskap till trollska skogar. Har du ett stormkök? Att laga mat och äta i naturen är sådant barndomsminne som man ofta kommer ihåg.

27. Basta i Skjulsta

Skjulstabastun som är öppen för alla är en trevlig plats att besöka året om. Värm upp kroppen i bastun för att sedan ta ett dopp vid bryggan. Kontantavgift 50:-, barn och ungdom badar gratis i vuxens sällskap.

28. Middag med cirkustema

På barnens favoritrestaurang Pinchos finns lekfulla maträtter och alkoholfria godisdrinkar. Inredning, personal och till och med toaletten bjuder på en cirkusupplevelse. Barnen kan även beställa maten själva med hjälp av en app.

29. Prova på ridning

Ekeby ridskola, Nyby Torshälla ridklubb och Vilsta ridskola hålla öppen prova-på-ridning med jämna mellanrum. Kolla respektive webbsida för datum och priser.

30. Gör en utflykt

Mindre än 30 minuter från Eskilstuna:

 • Arsenalen, Strängnäs
  Arsenalen är Skandinaviens största militärfordonsmuseum och visar den militära fordonsutvecklingen från 1900-talets början fram till idag.
 • Miniature Kingdom i Kungsör
  Miniature Kingdom är en modelljärnväg som är uppbyggd i en miniatyrvärld, vilken är inspirerad av Sveriges landskap. Bygget är pågående – alla Sveriges landskap finns inte representerade ännu.
 • Sagostigen, Hällarens gård
  Längs naturstigar i vacker sörmländsk natur har små röda stugor byggts upp som visar miljöer från klassiska sagor av bröderna Grimm, H.C. Andersen och nordiska folksagor. Det annorlunda sagolandet drivs ekologiskt och är KRAV-märkt. 

Mindre än 60 min från Eskilstuna:

 • Pax-promenad i Mariefred
  Ta en promenad genom Mariefred, där PAX-böckerna utspelar sig. Det finns en speciell karta för detta, och en ljudvandring via appen guiden Guidly.
 • Lådbilslandet i Nykvarn
  I Lådbilslandet kan barnen köra bil på riktigt. Bilarna har riktiga motorer och körs på asfalterade vägar i en uppbyggd miniatyrstad med broar, rondeller och vägkorsningar.
 • Julita Gård med Pettson och Findus
  På Julita gård finns mycket att upptäcka för stora och små. Träffa Pettson och Findus, delta i muckeljakt, besök Pettsons gård som är byggt i 2/3 skala för att barn ska känna sig som vuxna.
 • Kokpunkten Actionbad i Västerås
  Kokpunkten är Sveriges första actionbad: en unik upplevelse med egendesignade attraktioner förlagt över åtta våningar i det ikoniska gamla ångkraftverket i Västerås.
 • Vallby Friluftsmuseum i Västerås
  Vallby Friluftsmuseum är ett av Västmanlands största och mest populära besöksmål. Här kan man ta natursköna promenader, uppleva västmanländsk kulturhistoria, äta god mat och botanisera bland butiker och hantverkare.

31. Plocka dina egna jordgubbar

I Eskilstuna finns flera gårdsbutiker för den som vill handla närproducerade grönsaker, bär, honung, marmelad m.m. På Solby Gård finns möjlighet till självplock av jordgubbar och potatis.

32. Gå på loppis

Många barn uppskattar att få en egen peng att spendera som de själva önskar på loppis. Det är en bra övning för att lära sig räkna, hantera pengar och förstå pengars värde. I Eskilstuna finns flera loppisar som är öppna året om, och sommartid arrangeras backluckeloppisar lite här och var i kommunen. Håll koll i evenemangsguiden.

33. Sov under bar himmel

Det kan vara en magisk upplevelse att krypa ned i varsin sovsäck tätt ihop under bar himmel. Utmed Sörmlandsleden mellan Bälgviken och Svalboviken (utmed Näshultasjöns strand) finns ett vackert beläget skärmskydd. Glöm inte myggmedel och något gott att äta.

34. Jaga skatter eller pokemons

Finns det någon förälder som inte laddat ner Pokemon Go på sin mobil? Kanske de vars barn har egna mobiltelefoner. Jaga och träna Pokemons tillsammans kan vara en rolig aktivitet. Passa på att låta barnen lära dig alla sina trick (psst – vi har hört att Rothoffparken och Kloster kyrka är platser värda ett besök)!

Geocashing är en annan beroendeframkallade app, en modernare version av gömma nyckel om man så vill. Till skillnad från Pokemon Go så letar man efter fysiska föremål – en cache. Föremålen innehåller papper och penna där man loggar sitt besök. Ibland finns det ”bytessaker” i cachen, en vacker glaskula, en liten leksak eller liknande. Man kan ta ett föremål från cachen, men bara om man lämnar ett nytt föremål i utbyte. Ett trevlig sätt att röra på sig, och upptäcka nya platser på tillsammans med sina barn.

35. Besök en veteranbilsträff

“Bil” är ett ord som många barn har i ordförrådet väldigt tidigt. Under sommarsäsongen arrangeras bilträffar på flera platser i kommunen.

 • Måndag: Västerkvarn
 • Torsdag: Vilsta
 • Söndag: Sundbyholm

36. Dundrande motorer och fartfyllda race

 • Eskilstuna Motorklubb arrangerar rally och folkrace-tävlingar med jämna mellanrum i Ekeby.
 • Kjula Dragway arrangerar dragracing-tävlingar under sommarsäsongen i Kjula.
 • På Eskilstuna Motorstadion (Gröndal) arrangeras allt från speedway och drifting till supermoto.

37. Hyr bryggflotte

I Sundbyholms gästhamn kan du hyra en bryggflotte och ta med familjen på en utflykt. Styr kosan mot Sigurdsristningen – det är en mysig rutt att sakta glida fram genom vegetationen. Glöm inte att packa med kaffe, saft och kalla pannkakor!

38. Skapa och pyssla

På kommunens konstmuseum, Eskilstuna Konstmuseum och Ebelingmuseet i Torshälla, arrangeras återkommande olika versioner av pyssel och konstverkstäder där barnfamiljer välkomnas. Håll utkik i evenemangsguiden.

39. Cykla Lejonrundan

Ta med familjen på en cykelutflykt. I närheten av Eskilstuna finns flera cykelleder att välja på. Lejonrundan 14 km, är en familjevänlig led med lugn och lätt cykling i omväxlande natur och stadskärna. Leden är skyltad med bilden av en lejontass i svart och mörkgulbotten, Kostnadsfri ledbeskrivning finns på Eskilstuna Tourist Information.

40. Gå på ett evenemang

Prova på en ny idrott, gå på festival eller sagostund – i evenemangsguiden finns tips på mängder av evenemang för både barn och vuxna. Välj kategori “barn” om du endast vill se evenemang riktade till barn.