Eskilstuna.nu Den officiella besöksguiden

  • Sigurdsristningen

Sigurdsristningen

Den världsberömda Sigurdsristningen har i mer än 1000 år  berättat sin tragiska historia, och sagan är fortfarande levande i Wagners opera Ringen och i böckerna om “Sagan om Ringen”. Runhällsristningen anses vara den mest märkliga och fantasifulla i världen. 

Sigurdsristningen på Ramsundshällen är ett av vårt lands förnämsta fornminnen, unik bland Södermanlands fornlämningar och runristningar, främst på grund av det märkliga bildinnehållet med imponerande runristning från 1000-talet. Bilderna återger olika episoder ur sagan om Sigurd Fafnesbane, medan texten handlar om ett brobygge över Ramsundet. Runristningen ligger i vackra Sundbyholm, ett område som är väl värt en omväg!

Sigurdsristningen ligger i Sundbyholm, cirka en mil norr om Eskilstuna, en vacker plats där det finns det mycket att upptäcka. På plats finns information på skyltar och via appen IZI Travel kan du få historien om ristningen berättad för dig. Kontakta Eskilstuna Tourist Information och boka en guide om du vill veta mer om Sigurdsristningens historia.

Klicka här för en VR-vy i 3d över Sigurdsristningen
Lyssna på podd om Sigurdsristningen

  • Vill du upptäcka fler runstenar är ett tips att cykla från Eskilstuna till Sundbyholm “I runornas spår”.  Du passerar bland annat Eskilstunas senaste tillskott av runstenar – Stora Tidö-stenen.